Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο Abu Dhabi Space Debate

Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Ιωάννης Δαγκλής και Νικόλαος Σέργης, συμμετέχουν στο διεθνές συνέδριο "Abu Dhabi Space Debate", που λαμβάνει χώρα στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα το διήμερο 5-6 Δεκεμβρίου 2022. Πέρα από τις συναντήσεις ολομέλειας, οι κκ. Δαγκλής και Σέργης συμμετείχαν στις ειδικές συναντήσεις εργασίας "Reducing Space Threats” και "Space Sustainability”.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. προεδρεύει σε Hub της Europlanet Society

Ο Δρ Νίκος Σέργης, Δ/νων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, αναλαμβάνει καθήκοντα Προέδρου του Southeast Regional Hub της Europlanet Society, παραλαμβάνοντας τη θέση από τον Καθ. Ιωάννη Δαγκλή, Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ., ο οποίος την κατείχε από το 2019.

Η ESA αναζητεί ερευνητές ιατρούς

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA) αναζητεί ερευνητές ιατρούς για να περάσουν έναν χρόνο σε παγωμένο έδαφος διεξάγοντας έρευνα σχετικά με την προσαρμογή των ανθρώπων σε ακραία περιβάλλοντα, ως ένα βήμα προς τις διαστημικές πτήσεις. Μάθετε περισσότερα: https://www.esa.int/Science_Exploration/Human_and_Robotic_Exploration/Concordia/WANTED_Research_doctor_in_Antarctica

Το ALPHA MISSION - DELOS στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, συμμετείχε εκ μέρους του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος σε ειδική εκδήλωση της πρωτοβουλίας ALPHA MISSION - DELOS στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την Τετάρτη 16 Νοεμβρίου.

Διαγωνισμός NameExoWorlds 2022 (Greece)

Με τη συμπλήρωση 10 χρόνων από την ίδρυση του Γραφείου για την Διάχυση της Αστρονομίας (Office for Astronomy Outreach - OAO), η Διεθνής Αστρονομική Ένωση (International Astronomical Union - IAU) προκηρύσσει διαγωνισμό για την ονοματοδοσία 20 εξωπλανητικών συστημάτων, τα οποία θα παρατηρηθούν με την βοήθεια του διαστημικού τηλεσκοπίου James Webb (JWST). Ο διαγωνισμός NameExoWorlds 2022 επιδιώκει να φέρει σε επαφή τους επαγγελματίες αστρονόμους με το ευρύτερο κοινό, δίνοντάς τους την ευκαιρία να βαφτίσουν τους 20 επιλεγμένους εξωπλανήτες και τα μητρικά τους άστρα.

Ο διαγωνισμός λαμβάνει χώρα σε εθνικό επίπεδο και συντονίζεται από ειδική επιτροπή της ευρύτερης αστρονομικής κοινότητας που εκπροσωπεί την IAU στη χώρα μας. Τα 3 καλύτερα ονόματα για κάθε χώρα θα προωθηθούν από την επιτροπή στην IAU για την τελική επιλογή.

Προθεσμία υποβολής προτάσεων: 11 Δεκεμβρίου 2022.
Περισσότερες πληροφορίες στην ανακοίνωση και το βίντεο της ελληνικής επιτροπής.

Πρακτική άσκηση στην ESA για το 2023

Οι ευκαιρίες πρακτικής άσκησης στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος για το 2023 έχουν ανακοινωθεί. Θα παραμείνουν ανοιχτές για έναν μήνα. Οι θέσεις αφορούν μηχανική, επιστήμες, πληροφορική, φυσικές και κοινωνικές επιστήμες, καθώς και υπηρεσίες επιχειρήσεων και διοίκησης. Περισσότερες πληροφορίες: https://www.esa.int/About_Us/Careers_at_ESA/Ignite_your_potential!_Apply_now_to_the_ESA_Student_Internship_Programme

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο MAST Med 2022

Την Πέμπτη, 3 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Α. Δαγκλής, συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε Στρογγυλή Τράπεζα με τίτλο “Digital Ocean: from Sea-bed to Space” στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου MAST Med 2022, στο Grand Hyatt Hotel της Αθήνας.

Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο ΥΝΑΝΠ

Την Τρίτη, 1 Νοεμβρίου, ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ι. Δαγκλής, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Δρ. Ν. Σέργης και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου, Καθ. Κ. Καράντζαλος, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, επισκέφτηκαν το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΥΝΑΝΠ) όπου συναντήθηκαν με τον Υπουργό κ. Ι. Πλακιωτάκη, τον Υφυπουργό κ. Κ. Κατσαφάδο, και τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Μ. Κουτουλάκη. Αντικείμενο της συνάντησης, στην οποία παρεβρέθησαν και συνεργάτες του ΥΝΑΝΠ και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ήταν η αμοιβαία ενημέρωση για θέματα κοινού ενδιαφέροντος, όπως η δυνατότητα ανάπτυξης δορυφορικών λύσεων για εφαρμογή στην ανίχνευση και παρακολούθηση εστιών θαλάσσιας μόλυνσης (π.χ. πετρελαιοκηλίδες, λύματα) και η διερεύνηση των δυνατοτήτων συνεργασίας μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων και φορέων.

Συνάντηση με την Πρόεδρο της Διαστημικής Υπηρεσίας των Η.Α.Ε. στη GESDA

Στο περιθώριο της συνόδου GESDA (Geneva Science and Diplomacy Anticipator) ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ Καθ. Ιωάννης Δαγκλής συναντήθηκε με την Υπουργό Παιδείας και Τεχνολογίας του Μέλλοντος και Πρόεδρο της Διαστημικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων κα. Sarah bint Yousef Al Amiri.

Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. στην Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος του ΕΚΠΑ

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος συμμετέχει στην εκδήλωση που οργανώνει ο Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος, το Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2022. Προσωπικό του ΕΛ.ΚΕ.Δ. θα πραγματοποιήσει δράση σχετικά με τον σχεδιασμό διαστημικής αποστολής στον Άρη για αναζήτηση πιθανής ζωής, περιλαμβάνοντας παρουσίαση, κατασκευή πυραύλου, διαστημοπλοίου και ρομποτικού οχήματος (rover) με χρήση πακέτου της LEGO, καθώς επίσης και ένα πείραμα αστροβιολογίας. Η συμμετοχή στη δράση απαιτεί κράτηση θέσεων μέσω google form. Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα βρείτε στην ανακοίνωση του Τμήματος και στο Facebook event.

Διεθνές βραβείο για τη συναυλία “Οι [αβέβαιες] τέσσερις εποχές”

Η συναυλία του ALPHA MISSION- ΔELOS “Οι [αβέβαιες] τέσσερις εποχές” που μεταδόθηκε ζωντανά στις 30 Μαΐου σε όλη την Ευρώπη κέρδισε το βραβείο καλύτερης τηλεοπτικής συναυλίας στο 59ο Golden Prague International Festival. Η συναυλία ήταν συμπαραγωγή του World Human Forum και του ARTE/ZDF σε σύμπραξη με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, την Europa Nostra, το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κυκλάδων. Καλλιτεχνικός εταίρος της εκδήλωσης ήταν η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συμμετοχή κλιμακίου του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο International Astronautical Congress 2022

Ο Πρόεδρος, Ι. Δαγκλής, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Ν. Σέργης, και Ειδικό Επιστημονικό Προσωπικό του ΕΛ.ΚΕ.Δ. (Δ. Μπληζιώτης, Δορυφορική Παρατήρηση της Γης) συμμετέχουν στο International Astronautical Congress 2022, το ετήσιο συνέδριο της International Astronautical Federation (IAF), που πραγματοποιείται μεταξύ 18-22 Σεπτεμβρίου στο Παρίσι. Ο Πρόεδρος, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, συμμετείχε στη Γενική Συνέλευση της IAF, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, δίνοντας εισήγηση για την εκλογή του ΕΛ.ΚΕ.Δ. ως νέου μέλους της IAF.

Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. στην 86η Δ.Ε.Θ.

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) συμμετέχει στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Ως Φορέας που υποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βρίσκεται στο Ισόγειο, στο Περίπτερο 12, το οποίο στελεχώνεται από προσωπικό του Κέντρου.

Νέοι Ειδικοί Επιστήμονες στο ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος υποδέχτηκε δύο ακόμη Ειδικούς Επιστήμονες:

 • Δ. Κ. Μυλωνάς, Διαστημικά Συστήματα
 • Δ. Χριστόπουλος, Δορυφορικές Επικοινωνίες και Ολοκληρωμένες Εφαρμογές

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.ΚΕ.Δ. εκφράζουν θερμές ευχές για μακρά και παραγωγική σταδιοδρομία.

Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες από την ESA

Το Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δίνει σε νέους επιστήμονες και μηχανικούς τη δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα πάνω σε μια πληθώρα αντικειμένων σχετικών με την επιστήμη του διαστήματος, τις διαστημικές εφαρμογές και τη διαστημική τεχνολογία. Μάθετε περισσότερα

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 19 Σεπτεμβρίου 2022.

Διονύσης Σιμόπουλος

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος αποχαιρετά τον Διονύση Σιμόπουλο, τον άνθρωπο που ταυτίστηκε με την Επικοινωνία της Επιστήμης και για 50 χρόνια έφερε το Ελληνικό κοινό, με τρόπο επαγγελματικό, πιο κοντά στον θαυμαστό κόσμο του Διαστήματος.

Συνεδρία προς τιμήν του Καθ. Yohsuke Kamide στο συνέδριο της AOGS

Την Τρίτη, 2 Αυγούστου, ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής στη συνεδρία που διοργανώθηκε προς τιμήν του εκλιπόντος Καθηγητή Yohsuke Kamide κατά τη διάρκεια του ετήσιου συνεδρίου της Asia Oceania Geosciences Society (AOGS), με ομιλία για τη συμβολή του κ. Kamide στην κατανόηση της σχέσης διαστημικών καταιγίδων και υποκαταιγίδων.

Συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους Ηγέτες Διαστημικών Υπηρεσιών

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθηγητής Ιωάννης Δαγκλής, συμμετείχε στην άτυπη συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, με τους ηγέτες διαστημικών υπηρεσιών, που συμμετείχαν στο Παγκόσμιο Συνέδριο Διαστημικών Επιστημών COSPAR-2022 που πραγματοποιήθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στην Αθήνα.

Συνάντηση εργασίας στο Princeton Athens Center

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, συμμετείχε σε συνάντηση εργασίας που διοργάνωσε η Ομάδα Διαστημικής Φυσικής του Πανεπιστημίου του Πρίνστον στην Αθήνα (Princeton Athens Center) τη Δευτέρα, 25 Ιουλίου 2022.

Επίσκεψη κλιμακίων της NASA στο ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Δύο κλιμάκια της NASA επισκέφθηκαν το ΕΛ.ΚΕ.Δ. προσφάτως για συναντήσεις εργασίας.

Συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022, επισκέφθηκαν το ΕΛ.ΚΕ.Δ. από τη Διοίκηση της NASA ο Thomas Zurbuchen, αναπληρωτής διοικητής της NASA για τις Επιστημονικές Αποστολές, και η Kathy Lueders, αναπληρώτρια διοικήτρια της NASA για τις Διαστημικές Πτήσεις, με τους συνεργάτες τους, Rebecca Levy και Cullen Balinski. O Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. έκανε μια συνοπτική παρουσίαση του Κέντρου στους επισκέπτες και ακολούθησε συζήτηση σχετικά με την ανάπτυξη διμερούς συνεργασίας.

Τη Δευτέρα 25 Ιουλίου 2022, επισκέφθηκαν το ΕΛ.ΚΕ.Δ. οι επιστήμονες Florian Schwandner από το NASA Ames Research Center, Conor Nixon από το NASA Goddard Space Flight Center, Steve Vance από το NASA Jet Propulsion Laboratory, και Jani Radebaugh από το Πανεπιστήμιο Brigham Young της Πολιτείας της Utah. Στη συνάντηση, εκτός από το επιστημονικό προσωπικό του ΕΛ.ΚΕ.Δ., προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν και οι συνάδελφοι: Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης, Καθηγητής στο Ε.Μ.Π., Όλγα Συκιώτη, Ερευνήτρια στο ΙΑΑΔΕΤ, Ιωάννης Μπαζιώτης, Καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Έγιναν σύντομες παρουσιάσεις από όλους τους συμμετέχοντες και ακολούθησε εκτενής συζήτηση.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στη στρογγυλή τράπεζα των ηγετών των Διαστημικών Υπηρεσιών

Την Κυριακή, 17 Ιουλίου, ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, συμμετείχε στο πάνελ των ηγετών των Διαστημικών Υπηρεσιών που παραδοσιακά λαμβάνει χώρα στα συνέδρια της COSPAR.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ στην ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, παρουσίασε τις δραστηριότητες του Κέντρου στην ετήσια συνεδρίαση της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας που πραγματοποιήθηκε χθες, Σάββατο, 16 Ιουλίου, στην Κεντρική Αίθουσα της Ακαδημίας Αθηνών.

Επίσκεψη του Προέδρου του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο Ίδρυμα της Βουλής των Ελλήνων

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. Καθηγητής Ιωάννης Δαγκλής επισκέφθηκε σήμερα, Τετάρτη 13 Ιουλίου, τον Γενικό Γραμματέα του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία, Καθηγητή Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Ο κ. Χατζηβασιλείου ξενάγησε τον κ. Δαγκλή στην έκθεση του Ιδρύματος "ΣΗΚΩ ΨΥΧΗ ΜΟΥ!... Εικόνες και μουσικές των προσφύγων του ’22”. Ακολούθησε συζήτηση για δράσεις κοινού ενδιαφέροντος.

Διαδικτυακή συνάντηση ASI-ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Η Ιταλική Υπηρεσία Διαστήματος (Agenzia Spaziale Italiana - ASI) και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος (ΕΛ.ΚΕ.Δ.) σας προσκαλούν σε κοινή διαδικτυακή εκδήλωση, με σκοπό την προώθηση της συνεργασίας των Ιταλικών και Ελληνικών οικοσυστημάτων του Διαστήματος. Η εκδήλωση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 11 Ιουλίου, 10 π.μ. με 1 μ.μ. ώρα Ελλάδος με κύριους θεματικούς άξονες:

 • Παρατήρηση της Γης και συναφείς εφαρμογές
 • Νανοδορυφόροι και Διαστημικές εφαρμογές

Η εκδήλωση θα ξεκινήσει με εισαγωγικές παρουσιάσεις από τις δύο Υπηρεσίες και θα συνεχιστεί με μια ενότητα εστιασμένη στη βιομηχανία όπου εταιρείες του χώρου θα παρουσιάσουν τις δυνατότητες, την προηγούμενη εμπειρία, και τις προοπτικές της Ελληνο-Ιταλικής συνεργασίας. Δείτε το πρόγραμμα εδώ.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση σε αυτόν το σύνδεσμο.

Η ASI και το ΕΛ.ΚΕ.Δ. θα διευκολύνουν B2B συναντήσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα τις επόμενες εβδομάδες. Για το σκοπό αυτό, έχει δημιουργηθεί μία φόρμα μέσω της οποίας οι ελληνικές εταιρείες μπορούν να εκδηλώσουν το ενδιαφέρον τους.

Μπορείτε να βρείτε τη φόρμα και οδηγίες συμπλήρωσης σε αυτόν το σύνδεσμο.

Το πρόγραμμα των ομιλιών θα είναι σύντομα διαθέσιμο.

Εκδήλωση του ΕΛ.ΚΕ.Δ. προς τιμήν του Σταμάτη Κριμιζή

Την Τετάρτη 22 Ιουνίου, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος οργάνωσε εκδήλωση προς τιμήν του Διαστημικού Επιστήμονα και Ακαδημαϊκού κ. Σταμάτη Κριμιζή. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και περιλάμβανε χαιρετισμούς από τον Υπουργό Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη, τον Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ. κ. Ιωάννη Δαγκλή, την Πρόεδρο του World Human Forum κ. Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, και τον Σκηνοθέτη κ. Γιάννη Βαμβακά.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, πραγματοποιήθηκε βράβευση του κ. Κριμιζή για τη συνολική του προσφορά στις Διαστημικές Επιστήμες από τον Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ. Καθ. Ιωάννη Δαγκλή και παρουσιάστηκε σε πρώτη δημόσια προβολή το βραβευμένο ντοκιμαντέρ «Κυνηγώντας τους πλανήτες για 60 χρόνια: Σταμάτης Κριμιζής», σε σκηνοθεσία και παραγωγή του Γιάννη Βαμβακά και μουσική του Βαγγέλη Παπαθανασίου.

Νέοι Ειδικοί Επιστήμονες στο ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος υποδέχτηκε δύο ακόμη Ειδικούς Επιστήμονες:

 • Α. Παναγιωτόπουλος, Εφαρμογές Δορυφορικού Εντοπισμού και Πλοήγησης
 • Τ. Φαρμακάκης, Διαστημικά Συστήματα

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.ΚΕ.Δ. εκφράζουν θερμές ευχές για μακρά και παραγωγική σταδιοδρομία.

Συναυλία: "Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές"

Την Δευτέρα 30 Μαΐου στις 20:30 η πρωτοβουλία ALPHA MISSION – ΔELOS οργανώνει συναυλία κλασικής μουσικής με τίτλο “Οι [αβέβαιες] Τέσσερις Εποχές”, με τη σύμπραξη του ΕΛ.ΚΕ.Δ. Η συναυλία θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Δήλου, θα αναμεταδοθεί ζωντανά στο ARTE, την ΕΡΤ, και θα προβληθεί στον κήπο του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και στα διαδικτυακά κανάλια του. Μάθετε περισσότερα: https://www.megaron.gr/event/alpha-mission-delos-oi-abebaies-tesseris-epoches/

Βαγγέλης Παπαθανασίου

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, μαζί ολόκληρη τη Διαστημική κοινότητα της Ελλάδας, αποχαιρετά τον Βαγγέλη Παπαθανασίου, τον δημιουργό που με τη μουσική του μας ταξίδεψε στους πλανήτες και έδωσε μελωδία στη Διαστημική Εξερεύνηση, τον Έλληνα που τίμησε, αλλά και στήριξε τη χώρα μας όποτε χρειάστηκε. Η μουσική του θα συνοδεύει και θα χρωματίζει πάντοτε τα ταξίδια της ανθρωπότητας στο άγνωστο.

Ομιλία: "Πλανητική Εξερεύνηση και η απασχόληση σε NASA και ESA"

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος σας προσκαλεί στην εξ αποστάσεως παρουσίαση της πλανητικής γεωλόγου Δρ. Ανεζίνας Σολωμονίδου, ερευνήτριας του Τομέα Διαστημικής Επιστήμης & Εξερεύνησης του Διαστήματος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., με τίτλο: “Πλανητική Εξερεύνηση και η απασχόληση σε NASA και ESA”, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16 Μαΐου, στις 5:30 μμ., και θα αναρτηθεί στο κανάλι του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο YouTube.

Νέοι Ειδικοί Επιστήμονες στο ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος υποδέχτηκε τους πρώτους του Ειδικούς Επιστήμονες:

 • Χ. Παπαχρήστος, Οικονομικός Σύμβουλος
 • Α. Σολωμονίδου, Διαστημικές Επιστήμες και Εξερεύνηση του Διαστήματος
 • Δ. Μπληζιώτης, Δορυφορική Παρατήρηση της Γης
 • Α. Κάρμας, Διαστημικά Συστήματα Δεδομένων
 • Ε. Μυλωνάκης, Διαστημικά Συστήματα

Ο Πρόεδρος και το Διοικητικό Συμβούλιο του ΕΛ.ΚΕ.Δ. εκφράζουν θερμές ευχές για μακρά και παραγωγική σταδιοδρομία.

Άρθρο του Προέδρου του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στην Καθημερινή

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, για τις επιπτώσεις του πολέμου της Ουκρανίας στις ευρωπαϊκές διαστημικές δραστηριότητες: https://www.kathimerini.gr/world/561824389/o-ioannis-dagklis-stin-k-o-polemos-pernaei-sto-diastima/

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Living Planet Fellowship 2022 της ESA

Ο κύριος στόχος του Living Planet Fellowship της ESA είναι η στήριξη νέων επιστημόνων, μετα-διδακτορικού επιπέδου, σχετικά με Earth Observation, Earth System Science ή Climate Research.

Περισσότερες πληροφορίες για την υποτροφία μπορείτε να βρείτε στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://eo4society.esa.int/2022/04/06/living-planet-fellowship-call-for-proposals-2022/

Πληροφορίες σχετικά με παρελθούσες και τρέχουσες υποτροφίες: https://eo4society.esa.int/communities/scientists/living-planet-fellowship/

Προθεσμία αιτήσεων: 15 Ιουνίου 2022.

Ομιλία για το Πανεπιστήμιο της Άιοβα

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ι. Δαγκλής, έδωσε διαδικτυακή διάλεξη με θέμα "Radiation belt variability connection to interplanetary and magnetospheric drivers at various time-scales” στη σειρά σεμιναρίων Φυσικής και Αστρονομίας του Πανεπιστημίου της Άιοβα.

Ομιλία: "Καταιγίδες, ήχοι και χρώματα στο Διάστημα"

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος σας προσκαλεί στην εξ αποστάσεως παρουσίαση του Προέδρου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Καθ. Ιωάννη Δαγκλή, με τίτλο: “Καταιγίδες, ήχοι και χρώματα στο Διάστημα”, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 18 Απριλίου, στις 5:30 μμ., και θα μεταδοθεί ζωντανά από το κανάλι του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο YouTube. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την καταγραφή της ομιλίας ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://youtu.be/M5vfmygyJ44

Ομιλία: "Η Διαστημική Τεχνολογία στην υπηρεσία της γήινης καθημερινότητας"

Το Περιφερειακό Κέντρο Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού (ΠΕ.Κ.Ε.Σ.) Πελοποννήσου σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος σας προσκαλεί στην εξ αποστάσεως παρουσίαση του Διευθύνοντα Σύμβουλου του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Δρ Νίκου Σέργη, με τίτλο: “Η Διαστημική Τεχνολογία στην υπηρεσία της γήινης καθημερινότητας”, η οποία θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 11 Απριλίου, στις 5:30 μμ, και θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω καναλιού του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο YouTube. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την καταγραφή της ομιλίας ακολουθώντας τον σύνδεσμο: https://youtu.be/RaJ4QYn8oZY

Συμμετοχή του Προέδρου του ΕΛ.ΚΕ.Δ. σε ημερίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Την Πέμπτη 31 Μαρτίου 2022, ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, συμμετείχε στην ημερίδα "EU-funded R&I for Space Sciences" της Γενικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας και Διαστήματος (DEFIS) της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, με την παρουσίαση "SafeSpace: Making Space a Safer place for Europe’s assets".

COSPAR Task Group on Establishing an International Geospace Systems Program

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, συμμετείχε σε συνάντηση του COSPAR Task Group on Establishing an International Geospace Systems Program (TGIGSP) στο Αστεροσκοπείο των Παρισίων στις 17 και 18 Μαρτίου 2022.

Επιτροπή Επιστημονικού Προγράμματος της COSPAR

Την Τρίτη 15 Μαρτίου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. συμμετείχαν στη σύνοδο της Επιτροπής του Επιστημονικού Προγράμματος του διεθνούς συνεδρίου της COSPAR, το οποίο θα πραγματοποιηθεί τον Ιούλιο του 2022 στην Αθήνα. Η συνάντηση έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNES) στο Παρίσι.

Cube Sat Summer School 2022 της ESA

Το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος οργανώνει το «CubeSat Summer School 2022», μεταξύ 8 Αυγούστου και 2 Σεπτεμβρίου 2022, στο ESEC-Galaxia, στο Βέλγιο. Θα περιλαμβάνει πληθώρα διαλέξεων και πρακτικών εργαστηρίων που θα καλύπτουν τον κύκλο ζωής μιας διαστημικής αποστολής, από το σχεδιασμό μέχρι την έγκριση, την εκτόξευση και τη λειτουργία. Ολοκληρώνοντας το Summer School, οι συμμετέχοντες θα έχουν αποκτήσει γνώσεις και ικανότητες απαραίτητες για διαστημικά έργα, ώστε να είναι καλύτερα προετοιμασμένοι για να εργαστούν στον ευρωπαϊκό διαστημικό τομέα.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 21 Μαρτίου 2022.

Μάθετε περισσότερα: https://www.esa.int/Education/ESA_Academy/Participate_in_ESA_Academy_s_very_first_CubeSat_Summer_School

Οριστικοί πίνακες κατάταξης υποψηφίων για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στο ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Οι οριστικοί πίνακες κατάταξης των υποψηφίων για την κάλυψη δέκα (10) θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στο πλαίσιο της υπ’ αρ. οικ.129/19-2-2021 (Τεύχος Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π. 8/26.02.2021) Προκήρυξης, έχουν ανακοινωθεί στην ενότητα Ο Φορέας > Θέσεις Εργασίας.

1st LISA in Greece Workshop

Την Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022, το Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, οργανώνει Workshop, το οποίο θα επικεντρωθεί στη δυνατότητα μιας ενοποιημένης ελληνικής προσπάθειας για την ανάπτυξη της αποστολής LISA (Laser Interferometer Space Antenna) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Μάθετε περισσότερα: https://indico.physics.auth.gr/event/11/overview

Heliophysics 2050 Workshop

Μεταξύ 23 και 25 Φεβρουαρίου 2022, θα διεξαχθεί διαδικτυακά το «Heliophysics 2050 Workshop», με θέμα «Measurement Techniques and Technologies». Σκοπός είναι να πραγματοποιηθεί συζήτηση της επιστημονικής κοινότητας, ώστε να καθοριστούν οι νέες τεχνολογίες και μέθοδοι που απαιτούνται για να προκύψουν σημαντικές πρόοδοι στον τομέα της Ηλιοφυσικής. Το Workshop θα αποτελέσει ένα φόρουμ για την οργάνωση των προτάσεων της κοινότητας, ώστε να χρησιμοποιηθούν για την επερχόμενη «Solar and Space Physics Decadal Survey» που προγραμματίζεται από τη NASA για το 2024.

Συμμετοχή με δωρεάν εγγραφή. Μάθετε περισσότερα: https://www.hou.usra.edu/meetings/heliotech2022/

Μουσική εκδήλωση και ομιλίες υπό την αιγίδα του ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Το Ερευνητικό Πρόγραμμα SafeSpace, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και επικοινωνίας του με το κοινό, διοργάνωσε μουσική εκδήλωση με τίτλο «Ανιχνεύοντας και ψηλαφώντας τους ήχους του διαστήματος», την Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2022, στις 21:00. Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Θεοχαράκη, υπό την αιγίδα του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, παρουσιάστηκαν, για πρώτη φορά σε κοινό, τα έργα «Electron Emissions» και «Radiation Belts» της βραβευμένης συνθέτριας Λίνας Τόνια, με εκτέλεση από τους μουσικούς Ρεζάρτα Κρούγια (βιολί), Μιμή Μουρατίδου (βιολί) και Μιχάλη Κοντό (βιολοντσέλο). Προηγήθηκαν ομιλίες από τον Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Kαθ. Ιωάννη Α. Δαγκλή και τη συνθέτρια Λίνα Τόνια για τους ήχους του διαστήματος και για τις μουσικές συνθέσεις που ακούστηκαν.
Είσοδος ελεύθερη. Δελτίο τύπου

Αποτελέσματα αξιολόγησης αιτήσεων για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στο ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων των υποψηφίων για την κάλυψη δέκα (10) θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στο πλαίσιο της υπ’ αρ. οικ.129/19-2-2021 (Τεύχος Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π. 8/26.02.2021) Προκήρυξης, έχουν ανακοινωθεί στην ενότητα Ο Φορέας > Θέσεις Εργασίας.

Ερευνητικές υποτροφίες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών της ESA στο Porz-Wahn της Γερμανίας

Το Spaceship EAC, μια καινοτόμα πρωτοβουλία, λειτουργεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στη Γερμανία και βοηθά την ESA και τους ερευνητές της να προετοιμαστούν για το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης. Η Διεύθυνση Προγραμμάτων Ανθρώπινης και Ρομποτικής Εξερεύνησης (ExPeRT) του Spaceship EAC, έχει προκηρύξει ερευνητικές υποτροφίες για φοιτητές που βρίσκονται στα τελευταία έτη των μεταπτυχιακών σπουδών τους.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 30/11/2021.

Μάθετε περισσότερα

Επίσκεψη της Πρέσβεως της Αργεντινής

Την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021, επισκέφθηκε το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος η Πρέσβης της Αργεντινής στην Ελλάδα, κ. Maria Lucia Dougherty de Sanchez. Η Πρέσβης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννη Δαγκλή, και τον Δ/ντα Σύμβουλο, Δρ. Νίκο Σέργη, κατά την οποία συζητήθηκε εκτενώς η δυνατότητα συνεργασίας του ΕΛ.ΚΕ.Δ. με τις κρατικές υπηρεσίες της Αργεντινής αρμόδιες για θέματα Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (π.χ. CONAE, CONICET), στο πλαίσιο υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών για επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

Επίσκεψη Δ/ντή 3ου Ε.Κ. Αν. Αττικής - Ραφήνας

Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2021, επισκέφθηκε το ΕΛ.ΚΕ.Δ. ο κ. Α. Παλιούρας, Διευθυντής του 3ου Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής - Ραφήνας, για να παρουσιάσει το Διαστημικό πρόγραμμα εκπαίδευσης “Earth from Space”, το οποίο αναπτύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από τη Μαθητική Διαστημική Ομάδα Ραφήνας και αποτελείται από σειρά δραστηριοτήτων διαστημικής εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τα επαγγέλματα του Διαστήματος, τη Διαστημική Επιστήμη και τη Μηχανική. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, εξετάστηκαν οι δυνατότητες υποστήριξης από το ΕΛ.ΚΕ.Δ. της λειτουργίας της Μαθητικής Ομάδας Διαστημικής Ραφήνας και της περαιτέρω ανάπτυξης των εκπαιδευτικών της δράσεων.

Επίσκεψη Υφυπουργού Θ. Λιβάνιου στο ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 επισκέφθηκε το ΕΛ.ΚΕ.Δ. ο Υφυπουργός Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου κ. Θ. Λιβάνιος με ομάδα συνεργατών του. Ο κ. Λιβάνιος συναντήθηκε με μέλη της Διοίκησης του ΕΛ.ΚΕ.Δ. και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη λειτουργία του Κέντρου και ειδικότερα για την πρόταση του ΕΛ.ΚΕ.Δ. για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση μικρού σμήνους νανοδορυφόρων και τη λειτουργία συναφών υποδομών εδάφους, με τελικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών δορυφορικής παρατήρησης της Γης προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσκεψη Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών

Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αστροναυτών (ΕΚΑ) στην Κολωνία, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον επικεφαλής του Κέντρου, Dr. Frank De Winne, από τον οποίο ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του ΕΚΑ, ενώ συζήτησαν και πλαίσιο συνεργασίας με έμφαση στη δυνατότητα ένταξης φοιτητών και νέων επιστημόνων από ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε προγράμματα εκπαίδευσης του ΕΚΑ.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής, από την επικεφαλής του Τμήματος Βαρυτικής Βιολογίας και Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου, Dr. Ruth Hemmersbach, η οποία τους παρουσίασε τις εγκαταστάσεις και ανέλυσε τη λειτουργία του Ινστιτούτου.

Συνάντηση ΕΛ.ΚΕ.Δ.-OHB Hellas

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΚΕΔ είχαν συνάντηση με τους επικεφαλής της ΟΗΒ-Hellas, Δρ. Κατερίνα Πανοπούλου, Managing Director, και Mathieu Bernou, CTO and Deputy Managing Director. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΛ.ΚΕ.Δ. και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο πλευρών.

Διαδικτυακή συνάντηση ΕΛ.ΚΕ.Δ.-DLR

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. είχαν διαδικτυακή συνάντηση με τον Δρ. Walther Pelzer, επικεφαλής της Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, και τον Christian Müller αρμόδιο για θέματα ESA/EU στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

4th Symposium on Space Educational Activities (SSEA)

Το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος οργανώνει το συνέδριο «4th Symposium on Space Educational Activities (SSEA)», τον Απρίλιο του 2022, στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας (Politecnica de Catalunya – BarcelonaTech) της Ισπανίας. Αποτελεί ένα ετήσιο συνέδριο πάνω στην εμπειρία οργάνωσης, διεξαγωγής και συμμετοχής σε εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες σχετιζόμενες με το Διάστημα, με σκοπό να προωθήσει το έργο νέων ερευνητών.

Απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και μέλη ΔΕΠ, και υπάρχει δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης για επιλεγμένους υποψηφίους.

Προθεσμία υποβολής: 1 Νοεμβρίου 2021.

Μάθετε περισσότερα

Προκήρυξη: 1st Winter Course on GeoInformation and Space Data management

Ως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή των προτάσεων που συνδιαμορφώθηκαν κατά το International Space Forum (ISF), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Reggio Calabria στις 5/9/2019, ο Ιταλικός Διαστημικός Οργανισμός και το Mediterranea University of Reggio Calabria, σε συνεργασία με την εταιρία e-GEOS και την υποστήριξη του United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA), διοργανώνουν το 1st Winter Course on GeoInformation and Space Data management for the Sustainable Development and Needs of the Mediterranean Region.

Προθεσμία υποβολής: 28 Σεπτ. 2021

Οικονομική Υποστήριξη: Προβλέπεται για έως 25 συμμετέχοντες.

Διαδικασία υποβολής: Ενδιαφερόμενα Δημόσια/Πανεπιστημιακά/Ερευνητικά Ιδρύματα από Μεσογειακές χώρες θα πρέπει να υποβάλουν το βιογραφικό καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ενός επιλεγμένου υποψηφίου τους αποκλειστικά στον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρεται στην Προκήρυξη.

Διαβάστε την Ανακοίνωση και την Προκήρυξη.

Συνάντηση ΕΛ.ΚΕ.Δ.-SITAEL-ΕΒΙΔΙΤΕ

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. συναντήθηκε με τον Δρ. Marco Molina, Managing Director της SITAEL-Italia, τον Δρ. Νίκο Μπαζάκα, Διευθυντή της SITAEL-Hellas και τον Δρ. Αθανάσιο Πότση, Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΛ.ΚΕ.Δ. και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο “Education Revolution Conference” της 85ης Δ.Ε.Θ.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Α. Δαγκλής, την Τετάρτη 15/9 συμμετείχε σε συζήτηση με τίτλο “Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση”, μέρος του “Education Revolution Conference”. Το μονοήμερο συνέδριο οργανώθηκε στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, από την U.S. Mission in Greece σε συνεργασία με την Socialinnov και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και πραγματοποιήθηκε στην Ενότητα “Ψηφιακή Ελλάδα” (Περίπτερο 12).

Επίσκεψη του Καθ. Βασίλη Αγγελόπουλου, UCLA, στο ΕΛΚΕΔ

Την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021, ο κ. Βασίλης Αγγελόπουλος, Καθηγητής του UCLA (University of California, Los Angeles) και Επιστημονικός Υπεύθυνος των διαστημικών αποστολών THEMIS και ELFIN της NASA, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννη Α. Δαγκλή. Κατά την επίσκεψη οι κκ. Δαγκλής και Αγγελόπουλος συζήτησαν για θέματα διαστημικής εκπαίδευσης, διαστημικής τεχνολογίας και ιδιαίτερα για τις προκλήσεις και τα οφέλη των προγραμμάτων μικρών δορυφόρων.

Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες από την ESA

Το Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δίνει σε νέους επιστήμονες και μηχανικούς τη δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα πάνω σε μια ποικιλία αντικειμένων σχετικών με τη διαστημική επιστήμη, τις διαστημικές εφαρμογές και τη διαστημική τεχνολογία. Μάθετε περισσότερα

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 27 Σεπτεμβρίου 2021

Επίσκεψη του κ. Taku ARAMAKI, από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, στο ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021, ο κ. Taku ARAMAKI, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ. Καθ. Ιωάννη Α. Δαγκλή. Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο Συνέδριο της ΕΛΑΣΕΤ

Διοργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, εθνικά διαστημικά προγράμματα και συμμετοχή σε διαστημικές αποστολές της ESA», με συντονιστή τον Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ. Καθ. Ιωάννη Α. Δαγκλή, στο 15ο Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο της ΕΛΑΣΕΤ, με τη συμμετοχή των: Καθ. Β. Αγγελόπουλου (UCLA, ΗΠΑ.), Δρ. Ι. Δάνδουρα (IRAP, Γαλλία), Καθ. Θ. Σαρρή (ΔΠΘ, Ελλάδα) και Δρ. Α. Σολωμονίδου (Caltech/JPL, ΗΠΑ).
Δείτε τη βιντεοσκοπημένη συζήτηση εδώ (στην αγγλική γλώσσα).

Εθνική Διαστημική Πολιτική και Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης

Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. υποβάλλει στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τις προτάσεις του για τη διαμόρφωση της Εθνικής Διαστημικής Πολιτικής και για τη χάραξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης.
Διαβάστε τις Προτάσεις εδώ.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο ISF

Συμμετοχή του Προέδρου του ΕΛ.ΚΕ.Δ. Καθ. Ιωάννη Α. Δαγκλή στην τηλεδιάσκεψη του International Space Forum (ISF) 2019 – The Mediterranean Chapter, που οργανώθηκε από τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI) και το Mediterranea University of Reggio Calabria.

Υποβολή ερευνητικών προτάσεων στη JAXA

Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) δέχεται ερευνητικές προτάσεις σχετικά με τις ιαπωνικές αποστολές παρατήρησης της Γης.
Προθεσμία Υποβολής: 27 Ιουλίου 2021. Μάθετε περισσότερα

Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. στην Alpha Mission Delos

Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Α. Δαγκλής και Δρ. Νικόλαος Σέργης, συμμετείχαν στην εναρκτήρια εκδήλωση της ‘’Alpha Mission Delos’’, που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Δήλου.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στην IAF

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Α. Δαγκλής, συμμετέχει σε στρογγυλή τράπεζα της International Astronautical Federation (IAF) για την εξερεύνηση του διαστήματος και τους κινδύνους της. Μάθετε περισσότερα

Διαγωνισμός Galileo Masters

Το Galileo Masters είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός καινοτομίας που αναζητά λύσεις αιχμής χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα πλοήγησης. Από τον Απρίλιο, με την υποστήριξη του παγκοσμίου διαστημικού δικτύου συνεργασίας περισσότερων από 89 συνεργατών, αναζητώνται οι καλύτερες εφαρμογές δορυφορικού εντοπισμού και πλοήγησης (Global Navigation Satellite System - GNSS) και επιχειρηματικές ιδέες στον τομέα της γεωργίας, της υγείας, της διαδικτυακής ασφάλειας, του περιβάλλοντος, κ.ά.

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 19/7/2021.

Δείτε τις Προκλήσεις και τα Έπαθλα της φετινής χρονιάς στη σελίδα: https://galileo-masters.eu/galileo-prizes/galileo-prize-greece/

Διαγωνισμός Copernicus Masters

To Copernicus Masters είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός καινοτομίας στην πρώτη γραμμή της αξιοποίησης δεδομένων δορυφορικής παρατήρησης της Γης (Earth Observation - EO). Επιβραβεύει τους πρωτοπόρους που υιοθετούν νέες λύσεις και ιδέες οι οποίες επιδεικνύουν τα οφέλη των ευρωπαϊκών εφαρμογών Copernicus στην καθημερινή ζωή.

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 19/7/2021.

Δείτε τις Προκλήσεις και τα Έπαθλα της φετινής χρονιάς στη σελίδα: https://copernicus-masters.com/copernicus-prizes/copernicus-prize-greece/

Προκήρυξη Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών - «ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ και ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» (STAR)

Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δέχεται αιτήσεις για σπουδές στο εγκεκριμένο σύμφωνα με τον Ν. 4485/17 Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ και ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» (Space Technologies, Applications and seRvices - STAR).

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 11/6/2021.
Διαβάστε την προκήρυξη εδώ. Επίσημη ιστοσελίδα: http://star.uoa.gr/

Προσεχής προκήρυξη για πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού

Στο πλαίσιο της στελέχωσής του, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος θα δημοσιοποιήσει τις προσεχείς ημέρες προκήρυξη για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικό Προσωπικού. Η προκήρυξη και τα απαραίτητα έντυπα για υποβολή αίτησης θα είναι σύντομα διαθέσιμα στην ιστοσελιδα του ΕΛΚΕΔ.

Ανακοίνωση–Πρόσκληση αποσπάσεων για τη στελέχωση του ΕΛΚΕΔ

Στο πλαίσιο της στελέχωσής του, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος προχωρά σε ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση πέντε (5) θέσεων με απόσπαση μόνιμων ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπαλλήλων, που σήμερα υπηρετούν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο. Ανακοίνωση Αποσπάσεων