Η Ελλάδα προσχωρεί στις Συμφωνίες Άρτεμις

Την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που υπέγραψε τις Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords). Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Γεραπετρίτης, υπέγραψε τις Συμφωνίες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στην Ουάσινγκτον. Ο Διοικητής της NASA, Bill Nelson, αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, συμμετείχαν στη συνάντηση, χαιρετίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στην ειρηνική, ασφαλή και διαφανή εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος. 

 Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό
 
“Εξοχότατοι κύριοι Υπουργοί, Διοικητή Νέλσον, κυρίες και κύριοι,  

Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους αξιότιμους οικοδεσπότες μας για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής τελετής υπογραφής, η οποία σηματοδοτεί την προσχώρηση της Ελλάδας στις Συμφωνίες Άρτεμις. Εδώ, στην περίφημη Αίθουσα Συνθηκών, συγκεντρωθήκαμε για να γιορτάσουμε ένα νέο κεφάλαιο στη διεθνή διαστημική συνεργασία. 

Ως προσωπικό σχόλιο, επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι με μεγάλη χαρά ανακάλυψα την ύπαρξη της Αίθουσας Βενιαμίν Φραγκλίνου, που πήρε το όνομά της από τον σεβαστό Αμερικανό επιστήμονα, η κληρονομιά του οποίου με ενέπνευσε από την παιδική μου ηλικία. 

Οι Συμφωνίες Άρτεμις στέκουν σαν φάρος συνεργασίας, προσφέροντας ένα οδικό χάρτη για ένα μέλλον όπου η ανθρωπότητα θα είναι ενωμένη στην εξερεύνηση του διαστήματος, προωθώντας την ειρήνη και την πρόοδο. Το πρόγραμμα Άρτεμις, που πήρε το όνομά του από την Άρτεμη, την αρχαιοελληνική θεά που συμβόλιζε τη Σελήνη, ενσαρκώνει τη συλλογική μας φιλοδοξία να διευρύνουμε τους ορίζοντες της ανθρώπινης εξερεύνησης και γνώσης. 

Καθώς ξεκινάμε αυτό το τολμηρό εγχείρημα της επιστροφής αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης και τη δημιουργία μιας βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει την τεχνογνωσία της στη διαστημική επιστήμη και μηχανική. Η δραστήρια επιστημονική μας κοινότητα, με τις βαθιές γνώσεις της στη διαστημική φυσική, την τηλεπισκόπηση, τη ρομποτική και το διαστημικό λογισμικό, αναμένει με ανυπομονησία την ευκαιρία να συνεισφέρει το πρόγραμμα Άρτεμις. 

Με την προσχώρησή μας στη Συμφωνία Artemis, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, να προωθήσουμε την τεχνολογική καινοτομία και να εμπνεύσουμε τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων και μηχανικών.  

Είναι τιμή για την Ελλάδα η συμμετοχή σε αυτό το διεθνές εγχείρημα και αναμένουμε με ανυπομονησία το επικείμενο ταξίδι. 

Σας ευχαριστώ!”