Αποτελέσματα αξιολόγησης αιτήσεων για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στο ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης των αιτήσεων των υποψηφίων για την κάλυψη δέκα (10) θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού στο πλαίσιο της υπ’ αρ. οικ.129/19-2-2021 (Τεύχος Προκηρύξεων Α.Σ.Ε.Π. 8/26.02.2021) Προκήρυξης, έχουν ανακοινωθεί στην ενότητα Ο Φορέας > Θέσεις Εργασίας.

Ερευνητικές υποτροφίες στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών της ESA στο Porz-Wahn της Γερμανίας

Το Spaceship EAC, μια καινοτόμα πρωτοβουλία, λειτουργεί στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών στη Γερμανία και βοηθά την ESA και τους ερευνητές της να προετοιμαστούν για το μέλλον της διαστημικής εξερεύνησης. Η Διεύθυνση Προγραμμάτων Ανθρώπινης και Ρομποτικής Εξερεύνησης (ExPeRT) του Spaceship EAC, έχει προκηρύξει ερευνητικές υποτροφίες για φοιτητές που βρίσκονται στα τελευταία έτη των μεταπτυχιακών σπουδών τους.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 30/11/2021.

Μάθετε περισσότερα

Επίσκεψη της Πρέσβεως της Αργεντινής

Την Τετάρτη, 3 Νοεμβρίου 2021, επισκέφθηκε το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος η Πρέσβης της Αργεντινής στην Ελλάδα, κ. Maria Lucia Dougherty de Sanchez. Η Πρέσβης είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννη Δαγκλή, και τον Δ/ντα Σύμβουλο, Δρ. Νίκο Σέργη, κατά την οποία συζητήθηκε εκτενώς η δυνατότητα συνεργασίας του ΕΛ.ΚΕ.Δ. με τις κρατικές υπηρεσίες της Αργεντινής αρμόδιες για θέματα Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας (π.χ. CONAE, CONICET), στο πλαίσιο υπάρχουσας συμφωνίας μεταξύ των δυο χωρών για επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία.

Επίσκεψη Δ/ντή 3ου Ε.Κ. Αν. Αττικής - Ραφήνας

Την Τρίτη, 2 Νοεμβρίου 2021, επισκέφθηκε το ΕΛ.ΚΕ.Δ. ο κ. Α. Παλιούρας, Διευθυντής του 3ου Ε.Κ. Ανατολικής Αττικής - Ραφήνας, για να παρουσιάσει το Διαστημικό πρόγραμμα εκπαίδευσης “Earth from Space”, το οποίο αναπτύχθηκε τα τελευταία δύο χρόνια από τη Μαθητική Διαστημική Ομάδα Ραφήνας και αποτελείται από σειρά δραστηριοτήτων διαστημικής εκπαίδευσης. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές/μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων με σκοπό την ενημέρωσή τους σχετικά με τα επαγγέλματα του Διαστήματος, τη Διαστημική Επιστήμη και τη Μηχανική. Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε, εξετάστηκαν οι δυνατότητες υποστήριξης από το ΕΛ.ΚΕ.Δ. της λειτουργίας της Μαθητικής Ομάδας Διαστημικής Ραφήνας και της περαιτέρω ανάπτυξης των εκπαιδευτικών της δράσεων.

Επίσκεψη Υφυπουργού Θ. Λιβάνιου στο ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Την Τρίτη 19 Οκτωβρίου 2021 επισκέφθηκε το ΕΛ.ΚΕ.Δ. ο Υφυπουργός Ειδικών Ψηφιακών Έργων και Κτηματολογίου κ. Θ. Λιβάνιος με ομάδα συνεργατών του. Ο κ. Λιβάνιος συναντήθηκε με μέλη της Διοίκησης του ΕΛ.ΚΕ.Δ. και είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τη λειτουργία του Κέντρου και ειδικότερα για την πρόταση του ΕΛ.ΚΕ.Δ. για τον σχεδιασμό, την ανάπτυξη και την υλοποίηση μικρού σμήνους νανοδορυφόρων και τη λειτουργία συναφών υποδομών εδάφους, με τελικό σκοπό την παροχή υπηρεσιών δορυφορικής παρατήρησης της Γης προς το Ελληνικό Δημόσιο.

Επίσκεψη Προέδρου και Δ/ντος Συμβούλου ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Αστροναυτών

Την Παρασκευή, 8 Οκτωβρίου 2021, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Κέντρου Αστροναυτών (ΕΚΑ) στην Κολωνία, όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με τον επικεφαλής του Κέντρου, Dr. Frank De Winne, από τον οποίο ενημερώθηκαν για τις δραστηριότητες του ΕΚΑ, ενώ συζήτησαν και πλαίσιο συνεργασίας με έμφαση στη δυνατότητα ένταξης φοιτητών και νέων επιστημόνων από ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα σε προγράμματα εκπαίδευσης του ΕΚΑ.

Στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο Ινστιτούτο Αεροδιαστημικής Ιατρικής του Γερμανικού Κέντρου Αεροδιαστημικής, από την επικεφαλής του Τμήματος Βαρυτικής Βιολογίας και Αντιπρόεδρο του Ινστιτούτου, Dr. Ruth Hemmersbach, η οποία τους παρουσίασε τις εγκαταστάσεις και ανέλυσε τη λειτουργία του Ινστιτούτου.

Συνάντηση ΕΛ.ΚΕ.Δ.-OHB Hellas

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΚΕΔ είχαν συνάντηση με τους επικεφαλής της ΟΗΒ-Hellas, Δρ. Κατερίνα Πανοπούλου, Managing Director, και Mathieu Bernou, CTO and Deputy Managing Director. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΛ.ΚΕ.Δ. και συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος των δύο πλευρών.

Διαδικτυακή συνάντηση ΕΛ.ΚΕ.Δ.-DLR

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. είχαν διαδικτυακή συνάντηση με τον Δρ. Walther Pelzer, επικεφαλής της Γερμανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, και τον Christian Müller αρμόδιο για θέματα ESA/EU στο Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής. Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

4th Symposium on Space Educational Activities (SSEA)

Το Γραφείο Εκπαίδευσης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος οργανώνει το συνέδριο «4th Symposium on Space Educational Activities (SSEA)», τον Απρίλιο του 2022, στο Πολυτεχνείο της Καταλονίας (Politecnica de Catalunya – BarcelonaTech) της Ισπανίας. Αποτελεί ένα ετήσιο συνέδριο πάνω στην εμπειρία οργάνωσης, διεξαγωγής και συμμετοχής σε εκπαιδευτικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες σχετιζόμενες με το Διάστημα, με σκοπό να προωθήσει το έργο νέων ερευνητών.

Απευθύνεται σε προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς φοιτητές, υποψήφιους διδάκτορες, μεταδιδακτορικούς ερευνητές και μέλη ΔΕΠ, και υπάρχει δυνατότητα οικονομικής υποστήριξης για επιλεγμένους υποψηφίους.

Προθεσμία υποβολής: 1 Νοεμβρίου 2021.

Μάθετε περισσότερα

Προκήρυξη: 1st Winter Course on GeoInformation and Space Data management

Ως το πρώτο βήμα για την εφαρμογή των προτάσεων που συνδιαμορφώθηκαν κατά το International Space Forum (ISF), το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Reggio Calabria στις 5/9/2019, ο Ιταλικός Διαστημικός Οργανισμός και το Mediterranea University of Reggio Calabria, σε συνεργασία με την εταιρία e-GEOS και την υποστήριξη του United Nations Office for Outer Space Affairs (UNOOSA), διοργανώνουν το 1st Winter Course on GeoInformation and Space Data management for the Sustainable Development and Needs of the Mediterranean Region.

Προθεσμία υποβολής: 28 Σεπτ. 2021

Οικονομική Υποστήριξη: Προβλέπεται για έως 25 συμμετέχοντες.

Διαδικασία υποβολής: Ενδιαφερόμενα Δημόσια/Πανεπιστημιακά/Ερευνητικά Ιδρύματα από Μεσογειακές χώρες θα πρέπει να υποβάλουν το βιογραφικό καθώς και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά ενός επιλεγμένου υποψηφίου τους αποκλειστικά στον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό, στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που αναφέρεται στην Προκήρυξη.

Διαβάστε την Ανακοίνωση και την Προκήρυξη.

Συνάντηση ΕΛ.ΚΕ.Δ.-SITAEL-ΕΒΙΔΙΤΕ

Την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. συναντήθηκε με τον Δρ. Marco Molina, Managing Director της SITAEL-Italia, τον Δρ. Νίκο Μπαζάκα, Διευθυντή της SITAEL-Hellas και τον Δρ. Αθανάσιο Πότση, Πρόεδρο της Ένωσης Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών (ΕΒΙΔΙΤΕ). Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στα γραφεία του ΕΛ.ΚΕ.Δ. και συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο “Education Revolution Conference” της 85ης Δ.Ε.Θ.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Α. Δαγκλής, την Τετάρτη 15/9 συμμετείχε σε συζήτηση με τίτλο “Τεχνολογία και Καινοτομία στην Εκπαίδευση”, μέρος του “Education Revolution Conference”. Το μονοήμερο συνέδριο οργανώθηκε στο πλαίσιο της 85ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, από την U.S. Mission in Greece σε συνεργασία με την Socialinnov και το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, και πραγματοποιήθηκε στην Ενότητα “Ψηφιακή Ελλάδα” (Περίπτερο 12).

Επίσκεψη του Καθ. Βασίλη Αγγελόπουλου, UCLA, στο ΕΛΚΕΔ

Την Παρασκευή, 10 Σεπτεμβρίου 2021, ο κ. Βασίλης Αγγελόπουλος, Καθηγητής του UCLA (University of California, Los Angeles) και Επιστημονικός Υπεύθυνος των διαστημικών αποστολών THEMIS και ELFIN της NASA, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννη Α. Δαγκλή. Κατά την επίσκεψη οι κκ. Δαγκλής και Αγγελόπουλος συζήτησαν για θέματα διαστημικής εκπαίδευσης, διαστημικής τεχνολογίας και ιδιαίτερα για τις προκλήσεις και τα οφέλη των προγραμμάτων μικρών δορυφόρων.

Μεταδιδακτορικές Υποτροφίες από την ESA

Το Πρόγραμμα Μεταδιδακτορικών Υποτροφιών του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) δίνει σε νέους επιστήμονες και μηχανικούς τη δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα πάνω σε μια ποικιλία αντικειμένων σχετικών με τη διαστημική επιστήμη, τις διαστημικές εφαρμογές και τη διαστημική τεχνολογία. Μάθετε περισσότερα

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 27 Σεπτεμβρίου 2021

Επίσκεψη του κ. Taku ARAMAKI, από την Πρεσβεία της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, στο ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Την Τετάρτη, 8 Σεπτεμβρίου 2021, ο κ. Taku ARAMAKI, Αναπληρωτής Επικεφαλής της Πρεσβείας της Ιαπωνίας στην Ελλάδα, επισκέφθηκε τον Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ. Καθ. Ιωάννη Α. Δαγκλή. Κατά την επίσκεψη συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες του ΕΛ.ΚΕ.Δ.

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για το ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο Συνέδριο της ΕΛΑΣΕΤ

Διοργάνωση συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τίτλο «Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, εθνικά διαστημικά προγράμματα και συμμετοχή σε διαστημικές αποστολές της ESA», με συντονιστή τον Πρόεδρο του ΕΛ.ΚΕ.Δ. Καθ. Ιωάννη Α. Δαγκλή, στο 15ο Ελληνικό Αστρονομικό Συνέδριο της ΕΛΑΣΕΤ, με τη συμμετοχή των: Καθ. Β. Αγγελόπουλου (UCLA, ΗΠΑ.), Δρ. Ι. Δάνδουρα (IRAP, Γαλλία), Καθ. Θ. Σαρρή (ΔΠΘ, Ελλάδα) και Δρ. Α. Σολωμονίδου (Caltech/JPL, ΗΠΑ).
Δείτε τη βιντεοσκοπημένη συζήτηση εδώ (στην αγγλική γλώσσα).

Εθνική Διαστημική Πολιτική και Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης

Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. υποβάλλει στον Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων τις προτάσεις του για τη διαμόρφωση της Εθνικής Διαστημικής Πολιτικής και για τη χάραξη ενός Στρατηγικού Σχεδίου Δράσης.
Διαβάστε τις Προτάσεις εδώ.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στο ISF

Συμμετοχή του Προέδρου του ΕΛ.ΚΕ.Δ. Καθ. Ιωάννη Α. Δαγκλή στην τηλεδιάσκεψη του International Space Forum (ISF) 2019 – The Mediterranean Chapter, που οργανώθηκε από τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI) και το Mediterranea University of Reggio Calabria.

Υποβολή ερευνητικών προτάσεων στη JAXA

Η Ιαπωνική Διαστημική Υπηρεσία (JAXA) δέχεται ερευνητικές προτάσεις σχετικά με τις ιαπωνικές αποστολές παρατήρησης της Γης.
Προθεσμία Υποβολής: 27 Ιουλίου 2021. Μάθετε περισσότερα

Το ΕΛ.ΚΕ.Δ. στην Alpha Mission Delos

Ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Α. Δαγκλής και Δρ. Νικόλαος Σέργης, συμμετείχαν στην εναρκτήρια εκδήλωση της ‘’Alpha Mission Delos’’, που πραγματοποιήθηκε στο νησί της Δήλου.

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ. στην IAF

Ο Πρόεδρος του ΕΛ.ΚΕ.Δ., Καθ. Ιωάννης Α. Δαγκλής, συμμετέχει σε στρογγυλή τράπεζα της International Astronautical Federation (IAF) για την εξερεύνηση του διαστήματος και τους κινδύνους της. Μάθετε περισσότερα

Διαγωνισμός Galileo Masters

Το Galileo Masters είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός καινοτομίας που αναζητά λύσεις αιχμής χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα πλοήγησης. Από τον Απρίλιο, με την υποστήριξη του παγκοσμίου διαστημικού δικτύου συνεργασίας περισσότερων από 89 συνεργατών, αναζητώνται οι καλύτερες εφαρμογές δορυφορικού εντοπισμού και πλοήγησης (Global Navigation Satellite System - GNSS) και επιχειρηματικές ιδέες στον τομέα της γεωργίας, της υγείας, της διαδικτυακής ασφάλειας, του περιβάλλοντος, κ.ά.

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 19/7/2021.

Δείτε τις Προκλήσεις και τα Έπαθλα της φετινής χρονιάς στη σελίδα: https://galileo-masters.eu/galileo-prizes/galileo-prize-greece/

Διαγωνισμός Copernicus Masters

To Copernicus Masters είναι ένας παγκόσμιος διαγωνισμός καινοτομίας στην πρώτη γραμμή της αξιοποίησης δεδομένων δορυφορικής παρατήρησης της Γης (Earth Observation - EO). Επιβραβεύει τους πρωτοπόρους που υιοθετούν νέες λύσεις και ιδέες οι οποίες επιδεικνύουν τα οφέλη των ευρωπαϊκών εφαρμογών Copernicus στην καθημερινή ζωή.

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 19/7/2021.

Δείτε τις Προκλήσεις και τα Έπαθλα της φετινής χρονιάς στη σελίδα: https://copernicus-masters.com/copernicus-prizes/copernicus-prize-greece/

Προκήρυξη Διιδρυματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών - «ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ και ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» (STAR)

Το Τμήμα Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών δέχεται αιτήσεις για σπουδές στο εγκεκριμένο σύμφωνα με τον Ν. 4485/17 Διιδρυματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (ΔΠΜΣ) «ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ, ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ και ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ» (Space Technologies, Applications and seRvices - STAR).

Λήξη προθεσμίας υποβολής αιτήσεων: 11/6/2021.
Διαβάστε την προκήρυξη εδώ. Επίσημη ιστοσελίδα: http://star.uoa.gr/

Προσεχής προκήρυξη για πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού

Στο πλαίσιο της στελέχωσής του, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος θα δημοσιοποιήσει τις προσεχείς ημέρες προκήρυξη για την πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικό Προσωπικού. Η προκήρυξη και τα απαραίτητα έντυπα για υποβολή αίτησης θα είναι σύντομα διαθέσιμα στην ιστοσελιδα του ΕΛΚΕΔ.

Ανακοίνωση–Πρόσκληση αποσπάσεων για τη στελέχωση του ΕΛΚΕΔ

Στο πλαίσιο της στελέχωσής του, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος προχωρά σε ανοιχτή πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την πλήρωση πέντε (5) θέσεων με απόσπαση μόνιμων ή με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) υπαλλήλων, που σήμερα υπηρετούν σε φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και του ευρύτερου Δημόσιου Τομέα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν αναλυτικές πληροφορίες στον ακόλουθο σύνδεσμο. Ανακοίνωση Αποσπάσεων