Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 20 και 21 Ιανουαρίου 2026 η Ετήσια Συνεδρίαση της Επιτροπής Πλανητικής Προστασίας της COSPAR (COSPAR Panel on Planetary Protection – PPP), στο νέο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου.
Η συνεδρίαση διοργανώθηκε με τη φιλοξενία του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) και τελούσε υπό την καθοδήγηση της Προέδρου της Επιτροπής Πλανητικής Προστασίας της COSPAR και μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛΚΕΔ, Δρ. Αθηνάς Κουστένη.
Η συνάντηση αποτέλεσε μια εξαιρετική ευκαιρία για ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων σχετικά με την ασφαλή και βιώσιμη επιστημονική εξερεύνηση του Ηλιακού Συστήματος, καθώς και για παρουσιάσεις και γόνιμες συζητήσεις με τη συμμετοχή μελών της διεθνούς (NASA, ESA, JAXA, ISRO κα) και ελληνικής επιστημονικής κοινότητας.
Εκ μέρους του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Δρ. Εμμανουήλ Ράμμος, ενώ για τη συμβολή και τη συνδρομή της Ελλάδας στον τομέα της Πλανητικής Προστασίας μίλησε η Ειδική Επιστήμονας του ΕΛΚΕΔ, Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου.
Η επιτυχής διοργάνωση της συνεδρίασης στην Αθήνα επιβεβαιώνει τον ενεργό ρόλο της Ελλάδας στη διεθνή επιστημονική συζήτηση για την Πλανητική Προστασία και ενισχύει τη θέση της χώρας στον παγκόσμιο διάλογο για την υπεύθυνη εξερεύνηση του Διαστήματος.
