Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΛΚΕΔ-AEE 

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) και της Ισπανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Agencia Espacial Española – AΕE). Σκοπός του Μνημονίου είναι να θέσει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του Διαστήματος, με έμφαση στις τεχνολογίες δορυφορικής τηλεπισκόπησης και δορυφορικών τηλεπικοινωνιών. 

Στη σύντομη, διαδικτυακή τελετή υπογραφής, από την Ελληνική πλευρά παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Δρ Νίκος Σέργης, καθώς και το Επιστημονικό Προσωπικό του ΕΛΚΕΔ, ενώ από την Ισπανική πλευρά ο Διευθυντής της Ισπανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Dr Miguel Belló Mora, με την επικεφαλής του επιτελείου του, κ. Ana Marin, και στελέχη της ΑΕΕ. 

Οι δύο πρόεδροι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς. Ο κ. Δαγκλής ανέφερε ότι η υπογραφή του MoU έρχεται ως επιστέγασμα μιας ουσιώδους και πολυεπίπεδης επαφής μεταξύ των δυο Διαστημικών Υπηρεσιών και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία, ως μεσογειακές χώρες, έχουν κοινές ανάγκες που καλούνται να καλύψουν με χρήση δορυφορικών τεχνολογιών και ότι είναι αυτονόητη η συνεργασία των δύο κρατών προς μεγιστοποίηση των δορυφορικών δυνατοτήτων, ειδικά στο πεδίο της Παρατήρησης της Γης. 

Ο κ. Belló Mora από την πλευρά του, τόνισε την ικανοποίηση της Ισπανικής πλευράς για τη δημιουργία ενός στοχευμένου πλαισίου συνεργασίας με την Ελλάδα, και επεσήμανε ότι η χρονική συγκυρία είναι ιδανική, αφού πέραν των κοινών αναγκών, η Ισπανία, σε συνεργασία με την Πορτογαλία, εισέρχεται δυναμικά στη δορυφορική τηλεπισκόπηση, με την υλοποίηση του προγράμματος Atlantic Constellation, που προβλέπει τη λειτουργία σμήνους δορυφόρων παρατήρησης της Γης, με ικανότητα συστηματικής κάλυψης των ακτών της Μεσογείου. 

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ευχή σύντομα να δοθεί η ευκαιρία και για δια ζώσης συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων και του επιστημονικού προσωπικού των δύο Διαστημικών Υπηρεσιών.