Εκπαιδευτική Δράση του ΕΛΚΕΔ στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Σαλαμίνας

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος αποδέχτηκε πρόσκληση του 5ου Δημοτικού Σχολείου Σαλαμίνας για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων Διαστημικής Τεχνολογίας και Εξερεύνησης.  

Την Τρίτη 6 Ιουνίου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα βασικά στάδια μιας ολοκληρωμένης, από την αρχική μέχρι την τελική της φάση, εικονικής εξερευνητικής αποστολής στον Άρη προς αναζήτηση ζωής, που περιλάμβανε κατασκευή ρομποτικού οχήματος (rover), διεξαγωγή πειράματος για ανεύρεση οργανικών ενώσεων (ενδείξεων ζωής) σε δείγματα εδάφους και «εκτόξευση», συνδυάζοντας γνώσεις από διάφορες θεματικές περιοχές.  

Σκοπός της δράσης του ΕΛΚΕΔ ήταν να φέρει τα παιδιά σε επαφή με τις διαστημικές τεχνολογίες μέσα από ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει, συνδυάζοντας παιχνίδι και γνώση, μια πληθώρα θεματικών που περιλαμβάνουν τη δορυφορική τεχνολογία, τη δομή ενός διαστημοπλοίου, και τη διαστημική εξερεύνηση. 

Η εκπαιδευτική αποστολή του ΕΛΚΕΔ αποτελούνταν από τους: 

  • Μουτσουρούφη Κωνσταντίνα (Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, ΜΔΕ Βασικής Φυσικής με ειδίκευση στην Αστροφυσική, Αστρονομία & Μηχανική (ΕΚΠΑ), Επικοινωνία της Επιστήμης, Γραμματεία Προέδρου και Δ.Σ. ΕΛΚΕΔ) 
  • Μυλωνά Δημήτριο (ΗΜΜΥ ΕΜΠ, ΜΔΕ στη Διαστημική Μηχανική (University of Surrey), ΕΕΠ ΕΛΚΕΔ στα Διαστημικά Συστήματα) 
  • Νάση Αφροδίτη (Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, ΜΔΕ Βασικής Φυσικής με ειδίκευση στην Αστροφυσική, Αστρονομία & Μηχανική (ΕΚΠΑ), Υπ. Διδ. Διαστημικής Φυσικής, Γραφείο Επικοινωνίας ΕΛΚΕΔ) 
  • Παναγιωτόπουλο Αναστάσιο (ΗΜΜΥ ΑΠΘ, ΜΔΕ στα Αεροναυπηγικά και Διαστημικά Συστήματα (ISAE-SUPAERO), ΕΕΠ ΕΛΚΕΔ σε Εφαρμογές Δορυφορικού Εντοπισμού και Πλοήγησης) 
  • Φαρμακάκη Τρύφωνα (ΗΜΜΥ ΕΜΠ, ΜΔΕ στις Διαστημικές Επιστήμες (International Space University), ΕΕΠ ΕΛΚΕΔ στα Διαστημικά Συστήματα) 

Το ΕΛΚΕΔ θα ήθελε να ευχαριστήσει τη Διευθύντρια του σχολείου, κ. Α. Μπούτση, και την εκπαιδευτικό κ. Α.-Π. Φράττη για την πρόσκληση και την φιλοξενία.