Εκπαιδευτική Δράση του ΕΛΚΕΔ στο Δημοτικό Σχολείο Καινούργιου

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος αποδέχτηκε πρόσκληση του Δημοτικού Σχολείου Καινούργιου Καμένων Βούρλων όπου και πραγματοποίησε εκπαιδευτικές δράσεις Διαστημικής Τεχνολογίας και Εξερεύνησης.  

Την Τρίτη 30 Μαΐου οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με τα βασικά στάδια μιας ολοκληρωμένης, από την αρχική μέχρι την τελική της φάση, εικονικής εξερευνητικής αποστολής στον Άρη προς αναζήτηση ζωής, που περιλάμβανε κατασκευή ρομποτικού οχήματος (rover), διεξαγωγή πειράματος για ανεύρεση οργανικών ενώσεων (ενδείξεων ζωής) σε δείγματα εδάφους και «εκτόξευση», συνδυάζοντας γνώσεις από διάφορες θεματικές περιοχές. Έμαθαν με διαδραστικό τρόπο για τη λειτουργία και τον σκοπό του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού καθώς και για τις ιδιαιτερότητες της ζωής μέσα σε ένα διαστημόπλοιο. Ακόμη, έμαθαν για τους κομήτες, την προέλευση και την επιρροή τους στην εξέλιξη της Γης, αφού οι κομήτες θεωρούνται «χρονοκάψουλες» που περιέχουν πληροφορίες για τις συνθήκες του πρώιμου Ηλιακού Συστήματος, καθώς επίσης είδαν μια αναπαράσταση του πυρήνα ενός κομήτη μέσα στην αίθουσα του σχολείου τους. Τέλος, άκουσαν τη συναρπαστική ιστορία της αποστολής Ροζέτα και των κατορθωμάτων της, έμαθαν ποια είναι τα βασικά μέρη ενός διαστημοπλοίου και ποια λειτουργία επιτελούν, ενώ κατασκεύασαν μικρά αντίγραφα του διαστημοπλοίου από χαρτόνι. 

Σκοπός των συνδυασμένων δράσεων του ΕΛΚΕΔ ήταν να φέρουν τα παιδιά σε επαφή με τις διαστημικές τεχνολογίες, μέσα από ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει, συνδυάζοντας παιχνίδι και γνώση, μια πληθώρα θεματικών που περιλαμβάνουν τη δορυφορική τεχνολογία, τη δομή ενός διαστημοπλοίου, τη διαστημική εξερεύνηση και μια εισαγωγή στους κομήτες. 

Η εκπαιδευτική αποστολή του ΕΛΚΕΔ αποτελούνταν από τους: 

  • Μουτσουρούφη Κωνσταντίνα (Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, ΜΔΕ Βασικής Φυσικής με ειδίκευση στην Αστροφυσική, Αστρονομία & Μηχανική (ΕΚΠΑ), Επικοινωνία της Επιστήμης, Γραμματεία Προέδρου και Δ.Σ. ΕΛΚΕΔ) 
  • Μυλωνά Δημήτριο (ΗΜΜΥ ΕΜΠ, ΜΔΕ στη Διαστημική Μηχανική (University of Surrey), ΕΕΠ ΕΛΚΕΔ στα Διαστημικά Συστήματα) 
  • Νάση Αφροδίτη (Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, ΜΔΕ Βασικής Φυσικής με ειδίκευση στην Αστροφυσική, Αστρονομία & Μηχανική (ΕΚΠΑ), Υπ. Διδ. Διαστημικής Φυσικής, Γραφείο Επικοινωνίας ΕΛΚΕΔ) 
  • Παναγιωτόπουλο Αναστάσιο (ΗΜΜΥ ΑΠΘ, ΜΔΕ στα Αεροναυπηγικά και Διαστημικά Συστήματα (ISAE-SUPAERO), ΕΕΠ ΕΛΚΕΔ σε Εφαρμογές Δορυφορικού Εντοπισμού και Πλοήγησης) 
  • Φαρμακάκη Τρύφωνα (ΗΜΜΥ ΕΜΠ, ΜΔΕ στις Διαστημικές Επιστήμες (International Space University), ΕΕΠ ΕΛΚΕΔ στα Διαστημικά Συστήματα) 

Το ΕΛΚΕΔ θα ήθελε να ευχαριστήσει τον Διευθυντή του σχολείου, κ. Π. Μουρτζούνη, και τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου καθώς και τον Δήμο Καμένων Βούρλων για την πρόσκληση και την φιλοξενία.