Διοικητικό Συμβούλιο

Για να δείτε το ΦΕΚ διορισμού του Δ.Σ. του ΕΛΚΕΔ πατήστε εδώ

Ιωάννης Α. Δαγκλής

Πρόεδρος

Ο Ιωάννης Α. Δαγκλής ειναι Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει εργαστεί σε Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα της Γερμανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και των Ηνωμένων Πολιτειών, και διετέλεσε Διευθυντής του Ινστιτούτου Διαστημικών Εφαρμογών στο Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών για μια οκταετία. Ο κ. Δαγκλής είναι Τακτικό Μέλος της Διεθνούς Αστροναυτικής Ακαδημίας, Εθνικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας στην IAGA (International Association of Geomagnetism and Aeronomy), στη SCOSTEP (Scientific Committee on Solar-Terrestrial Physics) και στο ILWS (International Living With a Star), και Steering Board Member of the ESA Space Weather Working Team (SWWT). Είναι Editor-in-Chief του Annales Geophysicae από το 2014 και Editor του Nature – Scientific Reports από το 2022. Προσκλήθηκε και υπηρέτησε στο γνωμοδοτικό όργανο ESA Solar System Working Group για μια πενταετία (2005-2010). Έχει προσκληθεί ως πρόεδρος ή μέλος επιτροπών εμπειρογνωμόνων της NASA, της NSF, της ESA, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς και εθνικών οργανισμών έρευνας της Ελβετίας, της Νορβηγίας, της Γερμανίας, της Φινλανδίας, του Βελγίου και άλλων χωρών. Έχει συμμετάσχει στον σχεδιασμό και την επιστημονική ανάλυση των παρατηρήσεων 15 ευρωπαϊκών και αμερικανικών διαστημικών αποστολών και έχει διατελέσει Επιστημονικός Υπεύθυνος 23 διεθνών και 9 εθνικών ερευνητικών προγραμμάτων, με πιο πρόσφατο το SafeSpace – ένα από τα τρία ερευνητικά προγράμματα διαστημικού καιρού που επιλέχθηκαν το 2019 για χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του προγράμματος-πλαισίου Horizon 2020. Το δημοσιευμένο έργο του κ. Δαγκλή περιλαμβάνει 6 βιβλία διαστημικής φυσικής και 130 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά με κριτές, που έχουν συγκεντρώσει περισσότερες από 7.500 αναφορές (h-index=44) στη διεθνή βιβλιογραφία.

Περισσότερα …

Νίκος Σέργης

Διευθύνων Σύμβουλος

Ο Δρ. Νίκος Σέργης είναι ερευνητής στο πεδίο της Διαστημικής Φυσικής. Από το 2006 ως το 2020 εργάστηκε στο Γραφείο Διαστημικής Έρευνας και Τεχνολογίας της Ακαδημίας Αθηνών σε συνεργασία με το Applied Physics Laboratory του Johns Hopkins University (JHU/APL), ενώ από το 2017 είναι Συνεργάτης Ερευνητής του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ/ΙΑΑΔΕΤ). Το ερευνητικό του έργο περιλαμβάνει 77 επιστημονικές εργασίες σε διεθνή περιοδικά με κριτές με περισσότερες από 1700 ετεροαναφορές (h=25) και μεγάλο αριθμό προσκεκλημένων ομιλιών-σεμιναρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Το 2009 και το 2018 βραβεύθηκε από τη NASA για τη συμμετοχή του στην αποστολή Cassini-Huygens και το 2008 από την Συντακτική Επιτροπή του επιστημονικού περιοδικού Annales Geophysicae ως καλύτερος κριτής της χρονιάς στο πεδίο της Μαγνητοσπφαιρικής Φυσικής. Ο Δρ. Σέργης έχει εμπειρία στη διαχείριση ερευνητικών προγραμμάτων, ενώ υπηρετεί ως αξιολογητής για προτάσεις που υποβάλλονται προς χρηματοδότηση στη NASA, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε εθνικούς φορείς χωρών της Ευρώπης. Είναι επικεφαλής ή μέλος ερευνητικών ομάδων στο χώρο της Διαστημικής Επιστήμης και Εφαρμογών, σε συνεργασία με ιδρύματα από την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Ο Δρ. Σέργης έχει επιβλέψει ή συνεπιβλέψει διδακτορικές διατριβές, μεταπτυχιακές και προπτυχιακές εργασίες στην Ελλάδα (ΕΚΠΑ) και το εξωτερικό. Είναι μέλος της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης (AGU), της Ευρωπαϊκής Ένωσης Γεωεπιστημών (EGU) και της Διεθνούς Αστρονομικής Ένωσης (IAU).

Περισσότερα …

Γιώργος Νούνεσης

Αναπληρωτής Πρόεδρος

Ο Γιώργος Νούνεσης είναι Διευθυντής Ερευνών στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», Διευθυντής και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου (2017-2019). Αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στην μεταφορά τεχνολογίας επιτυγχάνοντας τις πρώτες μεγάλες συμφωνίες του Δημοκρίτου με διεθνείς επιχειρήσεις, κολοσσούς στην καινοτομία. Σπούδασε Φυσική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το Διδακτορικό του στη Σχολή Φυσικής και Αστρονομίας του University of Minnesota. Ολοκλήρωσε τριετή Μεταδιδακτορική Έρευνα στο Τμήμα Χημείας του Massachusetts Institute of Technology (MIT) καθώς και το Executive Program “Innovation for Economic Development” στο Harvard Kennedy School of Government. Πριν την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε ως Ερευνητής στο Center for Materials Science and Engineering στο MIT καθώς και στο Francis Bitter National Magnet Laboratory επίσης στο ΜΙΤ. Έχει εργαστεί ως Προσκεκλημένος Καθηγητής στο Τμήμα Χημείας του Πανεπιστημίου Bordeaux I και ως Προσκεκλημένος Ερευνητής στο Centre de Recherche Paul Pascal στο CNRS της Γαλλίας. Για το επιστημονικό του έργο έχει τιμηθεί από την Αμερικανική Εταιρεία Αναπαραγωγικής Ιατρικής, το Κοινωφελές Ίδρυμα Λάτση, το Εμπειρίκειο Ίδρυμα, το Department of the Navy των ΗΠΑ και το Graduate School του University of Minnesota.

Περισσότερα …

Γιώργος Ραουνάς

Μέλος

Ο Γιώργος Ραουνάς κατέχει πτυχίο Φυσικής από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και MSc σε Θεωρητική Φυσική από το Adelphi Univ., NY. Διαθέτει 40ετή επαγγελματική εμπειρία σε μεγάλους οργανισμούς (Εθνική Τράπεζα, Andersen Consulting και KPMG, από την οποία συνταξιοδοτήθηκε ως συνεταίρος/ γενικός διευθυντής, επικεφαλής του δημοσίου τομέα, μετά από 27 έτη). Κατά τη διάρκεια της 34ούς συμβουλευτικής του καριέρας εκτέλεσε και επίβλεψε πληθώρα έργων σε κλάδους όπως τράπεζες, ασφαλιστικές, τηλεπικοινωνίες, ενέργεια, βιομηχανία, εμπόριο, κ.α., καθώς και σε φορείς κεντρικής κυβέρνησης και ΟΤΑ. Επίσης διετέλεσε επί σειρά ετών πρόεδρος στον Σύνδεσμο Εταιρειών Συμβούλων Μάνατζμεντ Ελλάδος (ΣΕΣΜΑ). Διατελεί ανεξάρτητος μη εκτελεστικός Πρόεδρος ΔΣ στην Aegean Baltic Bank. Είναι μέλος στην Ελληνική Λέσχη μη Εκτελεστικών Μελών Διοικητικών Συμβουλίων (NED Club).

Παύλος Σωτηριάδης

Μέλος

Ο Καθηγητής κ. Παύλος-Πέτρος Σωτηριάδης είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Ηλεκτρονικής της Σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ και ηγείται ερευνητικής ομάδας 25 ατόμων. Έλαβε το δίπλωμα από την ίδια σχολή με βαθμό 9.91, το MSEE από το Stanford University (1996) και το Ph.D. από το Massachusetts Institute of Technology (2002) με επιβλέποντα τον Καθηγητή Anantha Chandrakasan (Dean of Engineering, MIT) στο εργαστήριο Microsystems Technology Laboratories. Εξελέγη Επίκουρος Καθηγητής στο τμήμα ΗΜΜΥ του Johns Hopkins University (2002) και συνεργάστηκε με το Space Department του Applied Physics Laboratory, MD, USA. Συμμετείχε επίσης ως CTO σε δύο τεχνολογικές startup εταιρείες στις ΗΠΑ. Το 2012 εντάχθηκε στο δυναμικό της Σχολής ΗΜΜΥ του ΕΜΠ. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα εστιάζονται στην περιοχή των κυκλωμάτων και των συστημάτων και εκτείνονται από τη σχεδίαση αναλογικών, μικτού σήματος και RF ολοκληρωμένων κυκλωμάτων μέχρι τη μαθηματική μοντελοποίηση, τη βελτιστοποίηση και την ανάπτυξη αλγορίθμων σε κυκλώματα για τηλεπικοινωνιακές, βιοϊατρικές, μετρητικές, βιομηχανικές και εμπορικές εφαρμογές. Έχει ηγηθεί πολλών ερευνητικών προγραμμάτων σε συνεργασία τόσο με κρατικά ερευνητικά εργαστήρια όσο και μεγάλες εταιρείες στο χώρο της μικροηλεκτρονικής. Είναι συγγραφέας σε 150 ερευνητικές εργασίες, οι περισσότερες δημοσιευμένες σε περιοδικά και συνέδρια της ΙΕΕΕ. Είναι κάτοχος μίας πατέντας, έχει συνεισφέρει σε τεχνικά βιβλία και έχει δώσει πολλές προσκεκλημένες ομιλίες σε εταιρείες, ερευνητικά κέντρα και πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη. Έχει λάβει πολλά βραβεία και διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένου του Guillemin-Cauer Award από την IEEE Circuits and Systems Society, και βραβεία καλύτερης εργασίας σε συνέδρια. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του έλαβε υποτροφίες από τα ιδρύματα Ωνάση, Μποδοσάκη, Ευγενίδου, Γεροντέλη και από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών. Διατελεί χρέη Associate Editor στο Sensors Journal της IEEE, ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα Associate Editor στα περιοδικά TCAS-I και TCAS-II της IEEE, καθώς και μέλος επιτροπών σε περισσότερα από 50 συνέδρια. Είναι ενεργό μέλος τεχνικών επιτροπών σε παγκόσμιους οργανισμούς, καθώς και του MIT Enterprise Forum, το οποίο υποστηρίζει την ελληνική επιχειρηματικότητα στο χώρο της τεχνολογίας.

Περισσότερα …

Κωσταντίνος Συνολάκης

Μέλος

Ο Κώστας Συνολάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνιας. Ειναι Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (1985) και στο Πανεπιστήμιο Κρήτης (2004). Έρευνες σε υδροδυναμική, γεωφυσική, ωκεανογραφία, και διαχείρηση κρίσεων. Ανέπτυξε το υπολογιστικό μοντέλο προσομοίωσης ΜΟSΤ για την πρόγνωση της διάδοσης των παλιρροϊκών κυμάτων. Το μοντέλλο αυτό χρησιμοποιείται υπηρεσιακά απο την ΝΟΑΑ. Εξήγησε τις διαφορές μεταξύ μακρών κυμάτων που προξενούνται από κατολισθήσεις και αυτών που προξενούνται από σεισμούς. Σχεδίασε και ανέπτυξε τους επίσημους χάρτες αντιπλημμυρικής προστασίας της Πολιτείας της Καλιφόρνιας από παλιρροϊκά κύματα. Έχει δημοσιεύσει περισσότερες από 110 εργασίες σε επιστημονικά περιοδικά μεγάλης επιρροής (μεταξύ αυτών τα Science, Nature, Physical Review Letters, και Philosophical Transactions of the Royal Society), έχει δώσει δεκάδες διαλέξεις και παρουσιάσεις σε επιστημονικά ιδρύματα σε όλο τον κόσμο και έχει επιβλέψει διδακτορικές διατριβές. Βραβείο Mofatt-Nichol στον τομέα της Ακτομηχανικής της Εταιρείας Πολιτικών Μηχανικών ΗΠΑ (2015), βραβείο Soloviev στον τομέα των φυσικών καταστροφών (European Geosciences Union) (2014), βραβείο για την συμβολή του στην πολιτική προστασία της Πολιτείας της Καλιφόρνιας (2001) και το Διεθνές Βραβείο Ακτομηχανικής (2019). Έχει βραβευθεί από τον Λευκό Οίκο ως ένας από τους 100 καλύτερους νέους επιστήμονες στις ΗΠΑ (1988). Έχει συντονίσει σημαντικό αριθμό ανταγωνιστικών ερευνητικών προγραμμάτων στον τομέα του. Ίδρυσε το 1995 το πρώτο Tsunami Research Center στις ΗΠΑ, στο Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας. Οι πρόσφατες εργασίες του επικεντρώνονται στις συνέπειες από τη διάβρωση των ακτών στην Ελλάδα λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και άλλων ανθρωπογενών παραγόντων, των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής, και στην διαχείρηση κρισεων. Τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών από το 2016.

Περισσότερα …

Ειρήνη Λιαδή

Μέλος

H Ειρήνη Λιαδή γεννήθηκε στην Αθήνα το 1976 και κατάγεται από παραδοσιακή ναυτιλιακή οικογένεια από τα Καρδάμυλα της Χίου. Σπούδασε European Business στο Anglia Polytechnic University of Cambridge και έλαβε Μεταπτυχιακό τίτλο στo International Business Economics από το Anglia Ruskin University. Η εργασιακή της εμπειρία στο κλάδο την τεχνολογίας ξεκίνησε το 1995 και από το 2003 έως το 2023 εργάστηκε στον Όμιλο Εταιρειών ΟΤΕ κυρίως στον εμπορικό τομέα του Ομίλου. Κατέχει πολυετή εμπειρία  στον κλάδο των δορυφορικών τηλεπικοινωνιών με ιδιαίτερη κατάρτιση στην αγορά της ναυτιλίας και των δορυφορικών συστημάτων. Έχει σημειώσει σημαντικές εμπορικές επιτυχίες στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, του διαστήματος και της ναυτιλίας. Από το 2024 κατέχει θέση συνεργάτη Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά και Ισπανικά