Η δήλωση του προέδρου του ΕΛ.ΚΕ.Δ. Καθ. Ιωάννη Δαγκλή, με θέμα “Space Capabilities for Sustainability on Earth” κατά τη διάρκεια του IAF Global Space Leaders Summit που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του International Astronautical Congress 2024 (Μιλάνο-Ιταλία):
Κύριε Πρόεδρε, κύριε Πρόεδρε, αγαπητέ Teodoro, σας ευχαριστώ πολύ που οργανώσατε αυτή τη σημαντική εκδήλωση. Είμαι πολύ χαρούμενος που απευθύνομαι στους συναδέλφους μας σήμερα.
Η διαστημική εποχή, που ξεκίνησε πριν από 67 χρόνια με την εκτόξευση τεχνητών δορυφόρων, αρχικά αιχμαλώτισε την ανθρωπότητα με οράματα εξερεύνησης πέρα από τη Γη. Κι όμως, αυτά τα εργαλεία που σχεδιάστηκαν για να τολμήσουν προς τα έξω έχουν γίνει γρήγορα ζωτικής σημασίας για να κοιτάμε προς τα μέσα, για την παρατήρηση και την προστασία του δικού μας πλανήτη.
Τις τελευταίες δεκαετίες παρατηρούμε πώς οι διαστημικές δυνατότητες γίνονται όλο και πιο σημαντικές για την αντιμετώπιση των πιεστικών προκλήσεων της βιωσιμότητας στη Γη. Από τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής μέχρι την ενίσχυση της διαχείρισης των πόρων, η χρήση της διαστημικής τεχνολογίας προσφέρει απαράμιλλες λύσεις σε μερικά από τα πιο επείγοντα παγκόσμια και περιφερειακά μας προβλήματα.
Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος Ελλάδας, στηρίζει την κυβέρνηση στην υλοποίηση του πρώτου μικροδορυφορικού αστερισμού που θα φέρει ένα ολοκληρωμένο σύνολο αισθητήρων Παρατήρησης της Γης, τόσο παθητικών όσο και ενεργών, που θα συμβάλλουν αποφασιστικά στις κρίσιμες εθνικές ανάγκες που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα. Τα δεδομένα σε πραγματικό χρόνο θα επιτρέψουν στους επιστήμονες και τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής να λάβουν τεκμηριωμένες αποφάσεις για θέματα που κυμαίνονται από τη γεωργία έως την αστική ανάπτυξη έως τις φυσικές καταστρο
Παρόμοιες πρωτοβουλίες σε όλο τον κόσμο -όπως το πρόγραμμα Copernicus της Ευρωπαϊκής Ένωσης και διάφοροι εθνικοί δορυφόροι παρατήρησης της Γης – υπογραμμίζουν μια παγκόσμια τάση στη χρήση της διαστημικής τεχνολογίας για την επίτευξη των στόχων της βιωσιμότητας.
Η ίδια η εξερεύνηση του διαστήματος οδηγεί την καινοτομία στις βιώσιμες τεχνολογίες. Οι προκλήσεις της διατήρησης της ζωής στο διάστημα -όπως η ανακύκλωση νερού, ο καθαρισμός του αέρα και η ενεργειακή απόδοση – συχνά οδηγούν σε ανακρίσεις που μπορούν να εφαρμοστούν εδώ στη Γη. Για παράδειγμα, προηγμένα συστήματα φιλτραρίσματος νερού που αναπτύχθηκαν για αστροναύτες έχουν προσαρμοστεί για χρήση σε περιοχές με περιορισμένη πρόσβαση σε καθαρό νερό.
Τέλος, οι διαστημικές δυνατότητες προσφέρουν μια διευρυμένη προοπτική για τη βιωσιμότητα. Η περίφημη φωτογραφία «Earthrise», τραβηγμένη από τους αστροναύτες του Απόλλωνα, συνεχίζει να μας θυμίζει την ευθραυστότητα του πλανήτη μας. Αυτή η άποψη από το διάστημα τονίζει ότι η Γη είναι ένα πεπερασμένο, διασυνδεδεμένο σύστημα, ενθαρρύνοντας μια παγκόσμια δέσμευση για τη διατήρηση των οικοσυστημάτων της.
Καθώς κοιτάζουμε τους πλανήτες και τα αστέρια, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να επενδύουμε και να αξιοποιούμε διαστημικές τεχνολογίες για να προστατεύσουμε τα οικοσυστήματα της Γης και να διασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον. Τα μαθήματα που πήραμε στο διάστημα, και η τεχνολογία που αναπτύχθηκε για εξερεύνηση, πρέπει επίσης να χρησιμοποιηθούν για να διατηρήσουμε το μοναδικό σπίτι που έχουμε-τον πλανήτη μας.