News - Ανακοινώσεις

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ στην έκθεση LIFE IN SPACE 

Την Τρίτη, 19 Δεκεμβρίου, στις 19:00, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, θα πραγματοποιήσει ομιλία με τίτλο “Διάστημα – το έσχατο όριο: γνώσεις από την εξερεύνησή του και πρακτικά οφέλη για την ανθρωπότητα”, στο πλαίσιο της Έκθεσης LIFE IN SPACE.  Η έκθεση στεγάζεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, έως τις 15 Ιανουαρίου 2024. Για την είσοδο σε αυτή απαιτείται εισιτήριο, και για την παρακολούθηση των θεματικών ομιλιών απαιτείται κράτηση θέσεων.

Το ΕΛΚΕΔ στη συνεδρία του IEEE IGARSS 2024 με θέμα “Geology and Geophysics across the Solar System”

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος διοργανώνει μια δυναμική συνεδρίαση στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου IEEE International Geoscience and Remote Sensing Symposium (IGARSS) στην Αθήνα, από 7 έως 12 Ιουλίου 2024. Η συνεδρία μας, με τίτλο “Γεωλογία και Γεωφυσική στο Ηλιακό Σύστημα” (CCS.43), υπόσχεται να είναι ένας τόπος συνάντησης ιδεών και καινοτομιών. 

Σχετικά με τη Συνεδρία: Η συνεδρία μας καλωσορίζει μελέτες που επικεντρώνονται στις επιφάνειες και τις υποεπιφάνειες των σωμάτων του εσώτερου και του εξώτερου ηλιακού συστήματος, όπως οι πλανήτες, τα φεγγάρια και οι αστεροειδείς που βασίζονται αλλά δεν περιορίζονται σε αναλύσεις διαφόρων δεδομένων τηλεπισκόπησης. Αναμένονται συγκριτικές μελέτες επίγειων ηφαιστειακών/τεκτονικών συστημάτων με μεθόδους τηλεπισκόπησης, καθώς και μελέτες για επίγεια ανάλογα που βοηθούν στην κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας των σωμάτων του εξωτερικού διαστήματος και αντίστροφα.

Σημαντικές Ημερομηνίες: 

 • Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: 5 Ιανουαρίου 2024 
 • Ειδοποίηση Αποδοχής: 15 Μαρτίου 2024 
 • Αποδεκτή προθεσμία εγγραφής εγγράφου: 30 Μαΐου 2024 
 • Συνέδριο IGARSS 2024: 7 – 12 Ιουλίου 2024 

Υποβάλετε την περίληψή σας και γίνετε μέρος αυτής της πρωτοποριακής συνεδρίας. Ας διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον της εξερεύνησης και της καινοτομίας στο διάστημα!

Το ΕΛΚΕΔ στη συνεδρία του IEEE IGARSS 2024 με θέμα “Financing the Future: Fostering Innovation in Space Technologies”

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος διοργανώνει μια δυναμική συνεδρίαση στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου IEEE International Geoscience and Remote Sensing Symposium (IGARSS) στην Αθήνα, από 7 έως 12 Ιουλίου 2024. Η συνεδρία μας, με τίτλο “Χρηματοδότηση του Μέλλοντος: Ενίσχυση της Καινοτομίας στις Διαστημικές Τεχνολογίες μέσω Διαφορετικών Μηχανισμών Χρηματοδότησης” (CCS.41), υπόσχεται να είναι ένας τόπος συνάντησης ιδεών και καινοτομιών. 

Σχετικά με τη Συνεδρία: Στον ταχέως εξελισσόμενο διαστημικό τομέα, η κατανόηση και η αξιοποίηση διαφορετικών μηχανισμών χρηματοδότησης είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή η συνεδρία θα πραγματευτεί τον περίπλοκο μηχανισμό και τις επιλογές χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμες σε διαστημικές εφαρμογές. Αναμένεται να συγκεντρωθεί ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων – από Διαστημικές Υπηρεσίες και κορυφαίες εταιρείες του κλάδου μέχρι εξέχοντα ερευνητικά ινστιτούτα – για να μοιραστούν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους. 

Γιατί να παρευρεθείτε; 

 • Ανακαλύψτε πώς τα σημαντικά προγράμματα και οι συνεργασίες τροφοδοτούν την καινοτομία της διαστημικής τεχνολογίας. 
 • Αποκτήστε γνώσεις για επιτυχημένα μοντέλα χρηματοδότησης, όπως συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα, επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capital) και προγράμματα ESA. 
 • Ανταλλάξτε απόψεις με ειδικούς που θα παρουσιάσουν προκλήσεις και επιτυχίες από χρηματοδοτήσεις στον τομέα του διαστήματος. 
 • Μάθετε από σε βάθος μελέτες και εξερευνήστε νέους τρόπους για επενδύσεις και έρευνα. 

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του συνεδρίου. Οι Community-Contributed συνεδρίες είναι διαθέσιμες εδώ.  

Σημαντικές Ημερομηνίες: 

 • Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: 5 Ιανουαρίου 2024 
 • Ειδοποίηση Αποδοχής: 15 Μαρτίου 2024 
 • Αποδεκτή προθεσμία εγγραφής εγγράφου: 30 Μαΐου 2024 
 • Συνέδριο IGARSS 2024: 7 – 12 Ιουλίου 2024 

Ζητάμε συνεισφορές που προσφέρουν νέες προοπτικές και νέες προσεγγίσεις στη χρηματοδότηση της διαστημικής τεχνολογίας. Είτε είστε έμπειρος επαγγελματίας είτε ανερχόμενο ταλέντο στο χώρο, σας προσκαλούμε να συνεισφέρετε με τα ευρήματα και τις απόψεις σας. 

Υποβάλετε την περίληψή σας και γίνετε μέρος αυτής της πρωτοποριακής συνεδρίας. Ας διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον της εξερεύνησης και της καινοτομίας στο διάστημα! 

Ομιλία “Σέλας στην Ελλάδα!” από τον Πρόεδρο του ΕΛΚΕΔ 

Την Παρασκευή, 24 Νοεμβρίου, στις 18:00, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, θα δώσει ομιλία με τίτλο “Σέλας στην Ελλάδα!”, η οποία θα αποτελέσει την πρώτη διάλεξη στο πλαίσιο των Βραδιών Κοινού του Γεροσταθοπούλειου Πανεπιστημιακού Αστεροσκοπείου, για το φετινό ακαδημαϊκό έτος. Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει επίσκεψη στο Αστεροσκοπείο, όπου θα γίνει επίδειξη της λειτουργίας του τηλεσκοπίου από τον Δρ. Κοσμά Γαζέα, καθώς και νυχτερινή παρατήρηση.  

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ για την εμφάνιση του σέλαος στην Ελλάδα

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Ιωάννης Δαγκλής, Καθηγητής Διαστημικής Φυσικής στο Τμήμα Φυσικής του ΕΚΠΑ, πραγματοποίησε δηλώσεις για την εντυπωσιακή εμφάνιση του βορείου σέλαος στον ελλαδικό χώρο το βράδυ της Κυριακής 5 Νοεμβρίου. Μίλησε στο κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΕΡΤ [το απόσπασμα ξεκινά στο 58:20]  αλλά και στον τηλεοπτικό σταθμό TV Creta. Επιπλέον, συμμετείχε στη διαδικτυακή εκπομπή “Φυσικά”.

Διακήρυξη Διεθνούς Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης για την «Υπηρεσία Υπολογιστικού Νέφους και Γεωπληροφοριακού Συστήματος» 

Στο πλαίσιο του Έργου «Υπηρεσία Προγραμματισμού Δορυφορικών Αποστολών Παρατήρησης Γης» το οποίο εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (κωδικός ΟΠΣ ΤΑ 5201107), το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος ανακοινώνει την προκήρυξη Διεθνούς Ανοικτού Ηλεκτρονικού Διαγωνισμού για τη σύναψη Σύμβασης για το υποέργο 3 (Α/Α 3) «Υπηρεσία Υπολογιστικού Νέφους και Γεωπληροφοριακού Συστήματος». Το Τεύχος της Προκήρυξης του Διαγωνισμού είναι διαθέσιμο στον ακόλουθο σύνδεσμο.

Το ΕΛΚΕΔ στην Παγκόσμια Εβδομάδα Διαστήματος του ΕΚΠΑ 

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος συμμετείχε με επιτυχία στην εκδήλωση που οργάνωσε ο Τομέας Αστροφυσικής, Αστρονομίας και Μηχανικής του Τμήματος Φυσικής του ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Διαστήματος, την Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023, στο Τμήμα Φυσικής στην Πανεπιστημιούπολη Ζωγράφου.  

Το ΕΛΚΕΔ πραγματοποίησε εκπαιδευτική δράση για παιδιά Δημοτικού με τίτλο «Φτιάχνουμε μικροδορυφόρους» και σκοπό να φέρει τα παιδιά σε επαφή με την τηλεπισκόπηση και τις εφαρμογές της στην καθημερινή ζωή καθώς και να φέρει τους γονείς σε επαφή με το φορέα και το έργο του. Η δράση περιλάμβανε παρουσίαση και κατασκευή μικροδορυφόρου από υλικά χειροτεχνίας. 

Η εκπαιδευτική αποστολή του ΕΛΚΕΔ αποτελούνταν από τους: 

 • Μουτσουρούφη Κωνσταντίνα (Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, ΜΔΕ Βασικής Φυσικής με ειδίκευση στην Αστροφυσική, Αστρονομία & Μηχανική (ΕΚΠΑ), Επικοινωνία της Επιστήμης, Γραμματεία Προέδρου και Δ.Σ. ΕΛΚΕΔ)
 • Μυλωνά Δημήτριο (ΗΜΜΥ ΕΜΠ, ΜΔΕ στη Διαστημική Μηχανική (University of Surrey), ΕΕΠ ΕΛΚΕΔ στα Διαστημικά Συστήματα)
 • Νάση Αφροδίτη (Τμ. Φυσικής ΕΚΠΑ, ΜΔΕ Βασικής Φυσικής με ειδίκευση στην Αστροφυσική, Αστρονομία & Μηχανική (ΕΚΠΑ), Υπ. Διδ. Διαστημικής Φυσικής, Γραφείο Επικοινωνίας ΕΛΚΕΔ)
 • Φαρμακάκη Τρύφωνα (ΗΜΜΥ ΕΜΠ, ΜΔΕ στις Διαστημικές Επιστήμες (International Space University), ΕΕΠ ΕΛΚΕΔ στα Διαστημικά Συστήματα)

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση θα βρείτε στην ανακοίνωση του Τμήματος Φυσικής και στο Facebook event

To ΕΛΚΕΔ στην έκθεση LIFE IN SPACE 

Την Τετάρτη, 18 Οκτωβρίου, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, συμμετείχε στη συνέντευξη τύπου που πραγματοποιήθηκε για την έκθεση LIFE IN SPACE, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA), το U.S. Space & Rocket Center και το Space Camp του, το Marshall Space Flight Center της NASA και τον Ιταλικό Διαστημικό Οργανισμό (ASI)

 Ο κ. Δαγκλής υπογράμμισε ότι «η ικανότητα να βγούμε έξω από τα όρια της ατμόσφαιρας μάς έχει δώσει έναν παρθένο χώρο τεχνολογικής και οικονομικής ανάπτυξης. Επιπλέον, το Διάστημα ως πλατφόρμα παρατήρησης της Γης μας δίνει τη δυνατότητα να βλέπουμε μεγάλες επιφάνειες της Γης πολύ συχνά, να κατανοούμε καλύτερα τα ανθρωπογενή προβλήματα και τις διαστημικές απειλές, όπως οι αστεροειδείς, και να προστατεύσουμε αποτελεσματικότερα τον πλανήτη μας». Ακόμη, ανέφερε ότι την περίοδο αυτή ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του πρώτου εθνικού στόλου μικροδορυφόρων για την παρατήρηση της Γης, «ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα για τη χώρα, που θα μας δώσει σημαντικό στρατηγικό πλεονέκτημα γιατί θα έχουμε δικές μας υποδομές στο Διάστημα». 

Η έκθεση στεγάζεται στο Ολυμπιακό Κέντρο Γουδή, από τις 19 Οκτωβρίου 2023 έως τις 15 Ιανουαρίου 2024, και για την είσοδο σε αυτή απαιτείται εισιτήριο.