News - Ανακοινώσεις

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ στην Ένωση Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, έδωσε, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, ομιλία για τις δραστηριότητες και το όραμα του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος στην Ένωση Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων ξένων Πρεσβειών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τρίτη, 11 Ιουνίου, στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα. 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ στην Ένωση Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων  Read More »

Συνέδριο “Γήινα Ανάλογα για μελέτες του Ηλιακού Συστήματος” του ΕΛΚΕΔ 

Από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, έως και την Πέμπτη 6 Ιουνίου, πραγματοποιείται το συνέδριο “Γήινα Ανάλογα για μελέτες του Ηλιακού Συστήματος” που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος με την υποστήριξη της European Geosciences Union (EGU), της Europlanet Society, και του Δήμου Μήλου

Το συνέδριο θα αποτελέσει σημείο συνάντησης πλανητικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και νέων επιστημόνων, σε μια τοποθεσία μεγάλης σημασίας για πλανητικά γεωλογικά θέματα – το νησί της Μήλου στην Ελλάδα. Αυτή η περιοχή έχει υποστεί πρόσφατη ηφαιστειακή δράση και τεκτονισμό, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για τη μελέτη ανάλογων δομών που έχουν παρατηρηθεί στον Άρη, την Αφροδίτη, τον Πλούτωνα, τον Τιτάνα και πιθανά σε εξωπλανήτες. Επιπλέον, η περιοχή παρουσιάζει σημαντική υδροθερμική και φουμαρολική δραστηριότητα, καθιστώντας την ιδανική για τέτοιες μελέτες. 

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει διαλέξεις, επιστημονικές συζητήσεις και ασκήσεις υπαίθρου, εστιάζοντας στην ανάλυση και παρατήρηση της γεωλογίας και παλαιογεωγραφικής εξέλιξης του νησιού. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της υποστήριξης νέων επιστημόνων, το συνέδριο προσφέρει οικονομική υποστήριξη σε 14 φοιτητές/νέους επιστήμονες. 

Συνέδριο “Γήινα Ανάλογα για μελέτες του Ηλιακού Συστήματος” του ΕΛΚΕΔ  Read More »

Επίσκεψη του Υπουργού Δ. Παπαστεργίου στο ΕΛΚΕΔ 

Την Πέμπτη, 30 Μαΐου, επισκέφθηκε το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Κωνσταντίνο Καράντζαλο. 

Ο Υπουργός, τον οποίο υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος,  μέλη του ΔΣ και της Διοίκησης και το Επιστημονικό Προσωπικό του ΕΛΚΕΔ, ξεναγήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Δορυφορικών Λήψεων του ΕΛΚΕΔ, όπου έγινε επίδειξη της λειτουργίας του και των παρεχόμενων υπηρεσιών δορυφορικής παρατήρησης της Γης.  

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Υπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά από τη Διοίκηση του Κέντρου για θέματα σχετικά με τα έργα και τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του ΕΛΚΕΔ, τη συνδρομή του στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων και τη διαμόρφωση της Εθνικής Διαστημικής Στρατηγικής. O Υπουργός ευχαρίστησε το προσωπικό του ΕΛΚΕΔ για την ξενάγηση και την ενημέρωση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα του Κέντρου. 

Επίσκεψη του Υπουργού Δ. Παπαστεργίου στο ΕΛΚΕΔ  Read More »

Συνάντηση συντονισμένης πρωτοβουλίας διακρατικής συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση Ελληνο-Ελβετικής συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος  “Switzerland – Greece Space Networking Event”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία του Ελβετού Πρέσβη H.E. Stefan Estermann στην Αθήνα. Σκοπός της εκδήλωσης η ενίσχυση και η δημιουργία ευκαιριών επιχειρηματικής συνεργασίας για το ελβετικό και ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας του διαστήματος, των οπτικών επικοινωνιών και των κβαντικών υποδομών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΛΚΕΔ, Δρ Νίκος Σέργης. 

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τις Πρεσβείες της Ελλάδος στη Βέρνη και της Ελβετίας στην Αθήνα και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν επίσης οι φορείς: Ελβετική Συνομοσπονδία, Ελβετικό Γραφείο Διαστήματος (Swiss Space Office – SSO), Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster), Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών – Hellenic Association of Space Industry (HASI), θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece). 

Συνάντηση συντονισμένης πρωτοβουλίας διακρατικής συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας Read More »

Προκήρυξη για πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού 

Στο πλαίσιο της στελέχωσής του, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος προκηρύσσει την πλήρωση δύο (2) θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στη σελίδα “Θέσεις Εργασίας”.

Προκήρυξη για πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού  Read More »

Παρουσίαση Βιβλίου “Διαστημική Φυσική” στο Ίδρυμα Ευγενίδου 

Τη Δευτέρα, 20 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η παρουσίαση του βιβλίου “Διαστημική Φυσική” που διοργανώθηκε από το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος. Η εκδήλωση, με τίτλο “Πέρα από τα όρια του πλανήτη μας: Ο συναρπαστικός κόσμος του Διαστήματος”, πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο πρώην Πρύτανης του ΕΚΠΑ, Ομότιμος Καθηγητής Δημοσθένης Ασημακόπουλος, οι Καθηγήτριες του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ Δέσποινα Χατζηδημητρίου και Έλενα Φλόκα, ο Καθηγητής του ΠΤΔΕ ΕΚΠΑ Αλέξανδρος-Σταμάτιος Αντωνίου, ο Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φυσικής ΕΚΠΑ, Κανάρης Τσίγκανος, καθώς και φοιτητές και πλήθος κόσμου. 

Μετά την παρουσίαση ακολούθησε εκτενής συζήτηση με το κοινό. Η εκδήλωση μαγνητοσκοπήθηκε και είναι διαθέσιμη μέσω της πλατφόρμας Δίαυλος

Παρουσίαση Βιβλίου “Διαστημική Φυσική” στο Ίδρυμα Ευγενίδου  Read More »

Παρουσίαση Πανεπιστημιακού Βιβλίου “Διαστημική Φυσική”  

Το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος οργανώνουν την παρουσίαση του πρώτου Πανεπιστημιακού βιβλίου Φυσικής του Διαστήματος στα ελληνικά, με τίτλο “Διαστημική Φυσική”. Το βιβλίο θα παρουσιάσει ο Δρ Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών. Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι συγγραφείς του βιβλίου: 

 • Καθ. Ιωάννης Α. Δαγκλής, Πρόεδρος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος 
 • Δρ. Χρήστος Κατσαβριάς, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ 
 • Δρ. Νικόλαος Σέργης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος 
 • Δρ. Μαρίνα Γεωργίου, Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια, Τμήμα Φυσικής, ΕΚΠΑ 

Η εκδήλωση, με τίτλο “Πέρα από τα όρια του πλανήτη μας: Ο συναρπαστικός κόσμος του Διαστήματος”, θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα, 20 Μαΐου, στις 19:00, στο Ίδρυμα Ευγενίδου. Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό. Η είσοδος είναι ελεύθερη και θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας. Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω της πλατφόρμας Δίαυλος.

Παρουσίαση Πανεπιστημιακού Βιβλίου “Διαστημική Φυσική”   Read More »

Συνάντηση ΕΛΚΕΔ-NASA στο πλαίσιο του “Making Space for Life” του WHF 

Την Τρίτη, 14 Μαΐου, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, συναντήθηκε με την NASA Associate Administrator του Science Mission Directorate (SMD), Dr Nicola Fox. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης οι: 

 • Δρ Νίκος Σέργης, Δ/νων Σύμβουλος του ΕΛΚΕΔ 
 • Δρ Σταμάτης Κριμιζής, Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών 
 • Δρ Ανεζίνα Σολωμονίδου, Ειδική Επιστήμονας του ΕΛΚΕΔ για τη Διαστημική Εξερεύνηση 
 • κ. Gib Kirkham, Director of Science Division, NASA Office of International and Interagency Relations 

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας “Μaking Space for Life”, που συνδιοργανώνεται από το World Human Forum και το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος στη Δήλο. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ ΕΛΚΕΔ και NASA, οι προτεραιότητες του SMD αλλά και του ΕΛΚΕΔ, το πρόγραμμα GLOBE, και οι Συμφωνίες Άρτεμις

Συνάντηση ΕΛΚΕΔ-NASA στο πλαίσιο του “Making Space for Life” του WHF  Read More »

Επίσκεψη κλιμακίου της Thales στο ΕΛΚΕΔ 

Την Δευτέρα, 13 Μαΐου, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου της Thales στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος. Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, ο Δ/νων Σύμβουλος, Δρ Νίκος Σέργης, και ο Ειδικός Επιστήμονας του ΕΛΚΕΔ για Διαστημικά Συστήματα, Δημήτρης Μυλωνάς, υποδέχτηκαν την ομάδα εκπροσώπων της Thales Group (Hellas, Cyprus, Italy, France), που αποτελούταν από τους: 

 • Lucie Metenier – Sales Manager, Thales Alenia Space – France 
 • Tiziano Costa – Program Manager, Thales Alenia Space – Italy 
 • Dimitra Zavali – Business Development Manager – Thales Hellas 

με σκοπό να συζητηθούν κοινοί τομείς ενδιαφέροντος και να διερευνηθεί η πιθανότητα συνεργασίας.  

Επίσκεψη κλιμακίου της Thales στο ΕΛΚΕΔ  Read More »

EU Sparks for Climate  

Το «EU Sparks for Climate» αποτελεί μια πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την έναρξη του πρώτου Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Χάκαθον για πολίτες και ερευνητές. Το πρωτάθλημα Ελλάδας και Κύπρου διοργανώνεται από την Hellenic FIWARE iHub – AI Catalyst και θα διεξαχθεί μεταξύ 29 Μαΐου και 1 Ιουνίου. Οι νικητές θα εκπροσωπήσουν τις δυο χώρες στον ευρωπαϊκό τελικό που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα του Χάκαθον της Αθήνας. Προθεσμία εγγραφών: 16 Μαΐου. Εγγραφές / επίσημη ιστοσελίδα: https://eusparks.eu/

EU Sparks for Climate   Read More »