News - Ανακοινώσεις

Άρθρο για το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων για Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών και Περιβαλλοντική Παρακολούθηση 

Η Ελλάδα, με τη συμβολή του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος και τη συνεργασία του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), αναπτύσσει πρόγραμμα για την κατασκευή και εκτόξευση επτά μικροδορυφόρων έως το 2026. Το πρόγραμμα, αξίας 200 εκατ. ευρώ και χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα παρέχει δεδομένα για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, την περιβαλλοντική παρακολούθηση, και την υποστήριξη δημόσιων φορέων. Συνολικά, η Ελλάδα σχεδιάζει να θέσει σε τροχιά 15 μικροδορυφόρους. Διαβάστε περισσότερα στο άρθρο της Καθημερινής.

Άρθρο για το Εθνικό Πρόγραμμα Μικροδορυφόρων για Αντιμετώπιση Φυσικών Καταστροφών και Περιβαλλοντική Παρακολούθηση  Read More »

Το ΕΛΚΕΔ στο IEEE IGARSS 2024 με σεμινάριο για τη συγγραφή Βιογραφικών 

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος διοργανώνει ένα σεμινάριο για συγγραφή βιογραφικών στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου IEEE International Geoscience and Remote Sensing Symposium (IGARSS) που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, από 7 έως 12 Ιουλίου 2024. 

Το σεμινάριο συγγραφής βιογραφικών έχει σχεδιαστεί για να παρέχει στους συμμετέχοντες ουσιαστικές συμβουλές, βέλτιστες πρακτικές και κρίσιμες πληροφορίες για τη δημιουργία ενός άριστου βιογραφικού. Προσαρμοσμένο στις ιδιαίτερες ανάγκες των μηχανικών, το σεμινάριο αυτό βοηθά στην αποφυγή συνηθισμένων λαθών και προσφέρει εξειδικευμένες συμβουλές για την αποτελεσματική ανάδειξη των τεχνικών δεξιοτήτων, της επαγγελματικής εμπειρίας και των σχετικών πιστοποιήσεων. Με την παρακολούθηση αυτού του σεμιναρίου, οι συμμετέχοντες θα αποκτήσουν τις απαραίτητες γνώσεις για τη δημιουργία ενός ανταγωνιστικού βιογραφικού ώστε να διακριθούν σε μια απαιτητική αγορά εργασίας. 

Πληροφορίες: 

 • Event Code: TIE.23 
 • Παρουσίαση: Dr. Maria Pafioli, Cvexperts 
 • Ημερομηνία: Παρασκευή 12 Ιουλίου, 11:40 -13:20 
 • Τοποθεσία: Lecture Hall, Megaron Athens International Conference Centre 

Το ΕΛΚΕΔ στο IEEE IGARSS 2024 με σεμινάριο για τη συγγραφή Βιογραφικών  Read More »

Το ΕΛΚΕΔ στις συνεδρίες του IEEE IGARRS 2024 με θέματα Wildfire Science and Technology, και Remote Sensing of Planetary and other Celestial Bodies 

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος διοργανώνει τρεις δυναμικές συνεδριάσεις στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου IEEE International Geoscience and Remote Sensing Symposium (IGARSS) στην Αθήνα, από 7 έως 12 Ιουλίου 2024. 

FR1.R15 & FR2.R15 
Wildfire Science, Response, and Technology: Challenges, Opportunities, and Advances🔥 

🗓 Παρασκευή, 12 Ιουλίου 🕘 09:00 – 10:40 (Mercury Hall) 🕙 10:40 – 11:40 (Poster Area: Trianti Balcony) 🕛 11:40 – 13:20 (Mercury Hall) 

Αυτή η συνεδρία θα διερευνήσει πώς η επιστήμη και η τεχνολογία μπορούν να βελτιώσουν τη διαχείριση πυρκαγιών και την απόκριση σε αυτές. Μάθετε για τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στην αξιολόγηση κινδύνου, τον εντοπισμό σε πραγματικό χρόνο και τη μοντελοποίηση πρόβλεψης. Ανακαλύψτε ευκαιρίες για συνεργασία μεταξύ των κυβερνητικών, ιδιωτικών και ακαδημαϊκών τομέων με σκοπό να ξεπεραστούν οι τρέχουσες προκλήσεις στη διαχείριση πυρκαγιών. 

Συντονίζουν: 

 • Ioannis Gitas, Aristotle University of Thessaloniki 
 • Florian Schwandner, NASA Ames Research Center 
 • Diofantos Hadjimitsis, Technical University of Cyprus 
 • Shanna McClain, NASA Headquarters 
 • Dimitris Bliziotis, Hellenic Space Center 
 • Matthew Fladeland, NASA 

TH3.R13 
Remote Sensing of Moons 🌒 

🗓 Πέμπτη, 11 Ιουλίου 🕘 14:40 – 16:20 (MC 3.3) 🕙 16:20 – 17:20 (Poster Area: Trianti Balcony)  

Η συνεδρία αυτή καλωσορίζει μελέτες που επικεντρώνονται στις επιφάνειες και τις υποεπιφάνειες φεγγαριών των σωμάτων του εσώτερου και του εξώτερου ηλιακού συστήματος, που βασίζονται αλλά δεν περιορίζονται σε αναλύσεις διαφόρων δεδομένων τηλεπισκόπησης. Η συνεδρία θα συγκεντρώσει ειδικούς στην πλανητική επιστήμη, την αστρονομία και την τηλεπισκόπηση για να συζητήσουν καινοτόμες μεθοδολογίες, ευρήματα αποστολών και μελλοντικές προοπτικές για τη μελέτη των φεγγαριών. 

Συντονίζουν: 

 • Shannon Brown, Jet Propulsion Laboratory 
 • Anezina Solomonidou, Hellenic Space Center 

TH4.R13 
Remote Sensing of the Solar System Planets 🪐 

🗓 Πέμπτη, 11 Ιουλίου 🕘 17:20 – 19:00 (MC 3.3) 🕙 16:20 – 17:20 (Poster Area: Trianti Balcony)  

Η συνεδρία μας καλωσορίζει μελέτες που επικεντρώνονται στις επιφάνειες και τις υπόγειες επιφάνειες του εσώτερου και του εξώτερου ηλιακού συστήματος που βασίζονται αλλά δεν περιορίζονται σε αναλύσεις διαφόρων δεδομένων τηλεπισκόπησης. Η συνεδρία αφορά διεπιστημονικές και συγκριτικές μελέτες επίγειων ηφαιστειακών/τεκτονικών συστημάτων με μεθόδους τηλεπισκόπησης, καθώς και μελέτες για επίγεια ανάλογα που βοηθούν στην κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας των σωμάτων του εξωτερικού διαστήματος και αντίστροφα. 

Συντονίζουν: 

 • Dimitrios Mylonas, Hellenic Space Center 
 • Shannon Brown, Jet Propulsion Laboratory 

Το ΕΛΚΕΔ στις συνεδρίες του IEEE IGARRS 2024 με θέματα Wildfire Science and Technology, και Remote Sensing of Planetary and other Celestial Bodies  Read More »

Η Ελλάδα αποκτά 7 Μικροδορυφόρους Παρατήρησης Γης εντός του 2026 

Στο πλαίσιο του «Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων», το οποίο σχεδιάστηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης , μέσω της Γενικής Γραμματείας Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ), η Ελλάδα αποκτά εντός του 2026 επτά δορυφόρους για την παρατήρηση γης. Πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0, συνολικού προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, με στόχο τα δορυφορικά δεδομένα και τα προϊόντα που θα προκύψουν από την επεξεργασία τους, να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας μας σε ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. 

Η σχετική συμφωνία για την κατασκευή και την εκτόξευση του σμήνους Μικροδορυφόρων υπεγράφη την Τρίτη, 02 Ιουλίου, μεταξύ του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) και της εταιρείας Open Cosmos, παρουσία του Υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημήτρη Παπαστεργίου, του Υφυπουργού Κωνσταντίνου Κυρανάκη και του Γενικού Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων Κωνσταντίνου Καράντζαλου.

Η Ελλάδα αποκτά 7 Μικροδορυφόρους Παρατήρησης Γης εντός του 2026  Read More »

Ημερίδα πληροφόρησης για το Πρόγραμμα InCubed της ESA 

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε την Πέμπτη 13 Ιουνίου από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος και  τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA) Η ημερίδα πληροφόρησης για το Πρόγραμμα InCubed της ESA προσέλκυσε περισσότερους από 100 συμμετέχοντες από το ελληνικό διαστημικό οικοσύστημα. 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρξε έντονη διαδραστικότητα με τους συμμετέχοντες να συμμετέχουν ενεργά στις συζητήσεις και να ανταλλάσσουν απόψεις και ιδέες. Συζητήθηκαν εκτενώς τα επόμενα βήματα για την προώθηση της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας στον τομέα της Δορυφορικής Παρατήρησης της Γης με όχημα το πρόγραμμα του InCubed. 

Η εκδήλωση έκλεισε με την υπόσχεση για περαιτέρω συνεργασία, με τη διοργάνωση face to face συναντήσεων στο εγγύς μέλλον, για την ενίσχυση και την ανάπτυξη του ελληνικού διαστημικού τομέα. Ευχαριστούμε θερμά όλους όσους συμμετείχαν και συνέβαλαν στην επιτυχία της ημερίδας. 

Ημερίδα πληροφόρησης για το Πρόγραμμα InCubed της ESA  Read More »

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ στην Ένωση Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, έδωσε, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, ομιλία για τις δραστηριότητες και το όραμα του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος στην Ένωση Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων ξένων Πρεσβειών. Η εκδήλωση έλαβε χώρα την Τρίτη, 11 Ιουνίου, στην Πρεσβεία της Κύπρου στην Αθήνα. 

Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ στην Ένωση Οικονομικών και Εμπορικών Ακολούθων  Read More »

Συνέδριο “Γήινα Ανάλογα για μελέτες του Ηλιακού Συστήματος” του ΕΛΚΕΔ 

Από τη Δευτέρα 3 Ιουνίου, έως και την Πέμπτη 6 Ιουνίου, πραγματοποιείται το συνέδριο “Γήινα Ανάλογα για μελέτες του Ηλιακού Συστήματος” που διοργανώνεται από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος με την υποστήριξη της European Geosciences Union (EGU), της Europlanet Society, και του Δήμου Μήλου

Το συνέδριο θα αποτελέσει σημείο συνάντησης πλανητικών επιστημόνων από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων φοιτητών και νέων επιστημόνων, σε μια τοποθεσία μεγάλης σημασίας για πλανητικά γεωλογικά θέματα – το νησί της Μήλου στην Ελλάδα. Αυτή η περιοχή έχει υποστεί πρόσφατη ηφαιστειακή δράση και τεκτονισμό, προσφέροντας μοναδικές ευκαιρίες για τη μελέτη ανάλογων δομών που έχουν παρατηρηθεί στον Άρη, την Αφροδίτη, τον Πλούτωνα, τον Τιτάνα και πιθανά σε εξωπλανήτες. Επιπλέον, η περιοχή παρουσιάζει σημαντική υδροθερμική και φουμαρολική δραστηριότητα, καθιστώντας την ιδανική για τέτοιες μελέτες. 

Το συνέδριο θα περιλαμβάνει διαλέξεις, επιστημονικές συζητήσεις και ασκήσεις υπαίθρου, εστιάζοντας στην ανάλυση και παρατήρηση της γεωλογίας και παλαιογεωγραφικής εξέλιξης του νησιού. Αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα της υποστήριξης νέων επιστημόνων, το συνέδριο προσφέρει οικονομική υποστήριξη σε 14 φοιτητές/νέους επιστήμονες. 

Συνέδριο “Γήινα Ανάλογα για μελέτες του Ηλιακού Συστήματος” του ΕΛΚΕΔ  Read More »

Επίσκεψη του Υπουργού Δ. Παπαστεργίου στο ΕΛΚΕΔ 

Την Πέμπτη, 30 Μαΐου, επισκέφθηκε το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος ο Υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Δημήτρης Παπαστεργίου, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων κ. Κωνσταντίνο Καράντζαλο. 

Ο Υπουργός, τον οποίο υποδέχτηκαν ο Πρόεδρος,  μέλη του ΔΣ και της Διοίκησης και το Επιστημονικό Προσωπικό του ΕΛΚΕΔ, ξεναγήθηκε στο Κέντρο Ελέγχου Δορυφορικών Λήψεων του ΕΛΚΕΔ, όπου έγινε επίδειξη της λειτουργίας του και των παρεχόμενων υπηρεσιών δορυφορικής παρατήρησης της Γης.  

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο Υπουργός ενημερώθηκε διεξοδικά από τη Διοίκηση του Κέντρου για θέματα σχετικά με τα έργα και τον μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό του ΕΛΚΕΔ, τη συνδρομή του στην υλοποίηση του Εθνικού Προγράμματος Μικροδορυφόρων και τη διαμόρφωση της Εθνικής Διαστημικής Στρατηγικής. O Υπουργός ευχαρίστησε το προσωπικό του ΕΛΚΕΔ για την ξενάγηση και την ενημέρωση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για το επίπεδο λειτουργίας και την αποτελεσματικότητα του Κέντρου. 

Επίσκεψη του Υπουργού Δ. Παπαστεργίου στο ΕΛΚΕΔ  Read More »

Συνάντηση συντονισμένης πρωτοβουλίας διακρατικής συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας

Την Τετάρτη 29 Μαΐου 2024 ολοκληρώθηκε με επιτυχία η εκδήλωση Ελληνο-Ελβετικής συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος  “Switzerland – Greece Space Networking Event”, η οποία πραγματοποιήθηκε στην πρεσβευτική κατοικία του Ελβετού Πρέσβη H.E. Stefan Estermann στην Αθήνα. Σκοπός της εκδήλωσης η ενίσχυση και η δημιουργία ευκαιριών επιχειρηματικής συνεργασίας για το ελβετικό και ελληνικό οικοσύστημα καινοτομίας του διαστήματος, των οπτικών επικοινωνιών και των κβαντικών υποδομών. Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό, καθώς και ο Δ/νων Σύμβουλος του ΕΛΚΕΔ, Δρ Νίκος Σέργης. 

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τις Πρεσβείες της Ελλάδος στη Βέρνη και της Ελβετίας στην Αθήνα και τέθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν επίσης οι φορείς: Ελβετική Συνομοσπονδία, Ελβετικό Γραφείο Διαστήματος (Swiss Space Office – SSO), Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος, Ελληνικός Συνεργατικός Σχηματισμός Διαστημικών Τεχνολογιών και Εφαρμογών (si-Cluster), Ένωση Ελληνικών Βιομηχανιών Διαστημικής Τεχνολογίας & Εφαρμογών – Hellenic Association of Space Industry (HASI), θερμοκοιτίδα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος στην Ελλάδα (ESA BIC Greece). 

Συνάντηση συντονισμένης πρωτοβουλίας διακρατικής συνεργασίας στον τομέα του διαστήματος μεταξύ Ελβετίας και Ελλάδας Read More »

Προκήρυξη για πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού 

Στο πλαίσιο της στελέχωσής του, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος προκηρύσσει την πλήρωση δύο (2) θέσεων Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού. Περισσότερες πληροφορίες υπάρχουν στη σελίδα “Θέσεις Εργασίας”.

Προκήρυξη για πρόσληψη Ειδικού Επιστημονικού Προσωπικού  Read More »