News - Ανακοινώσεις

NASA Space Apps Challenge 2023 

Στις 7 και 8 Οκτωβρίου 2023 θα πραγματοποιηθεί ο διεθνής μαραθώνιος καινοτομίας NASA Space Apps Challenge. Στην Ελλάδα θα οργανωθεί από την Greek NewSpace Society σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη. Για τη συμμετοχή στο hackathon απαιτείται εγγραφή, καθώς και επιλογή μιας εκ των προτεινόμενων θεματικών. Περισσότερες πληροφορίες θα βρείτε στην NSS αλλά και στην επίσημη ιστοσελίδα της NASA.

Ομιλία του Προέδρου του ΕΛΚΕΔ στη Δράμα

Την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, επισκέφθηκε, κατόπιν πρόσκλησης του Συλλόγου Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Δράμας “Ο Πήγασος” και του Προέδρου του, κ. Μιχαήλ Δογραματζίδη, το Γυμνάσιο Νικηφόρου Δράμας, όπου ξεναγήθηκε στο πρότυπο και υποδειγματικό Διαδραστικό Εργαστήριο Πειραμάτων Φυσικής και κατόπιν έδωσε ομιλία με θέμα “Το Σύμπαν κι Εμείς”. Την ομιλία παρακολούθησαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Δωρόθεος, οι Δήμαρχοι των Δήμων Παρανεστίου και Δοξάτου, καθηγητές και δάσκαλοι σχολείων του νομού Δράμας, μαθητές, και πλήθος κόσμου. 

Επιπλέον, ο Σύλλογος, δια χειρός του κ. Δαγκλή, βράβευσε δυο μαθητές του Γυμνασίου με Λυκειακές Τάξεις Νικηφόρου, τον Πρόδρομο Φωτιάδη, για το χάλκινο μετάλλιο που έλαβε στην 16η Ολυμπιάδα Αστρονομίας και Αστροφυσικής που πραγματοποιήθηκε τον Αύγουστο στην Πολωνία αλλά και το χάλκινο μετάλλιο που απέσπασε στην 64η Διεθνή Μαθηματική Ολυμπιάδα που πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία, και τον Θεόδωρο Γκίκα, για το 1ο βραβείο που απέσπασε στον 28ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Διαστημικής. 

Άρθρο του Κ. Συνολάκη στην Καθημερινή

Ο Καθηγητής Κώστας Συνολάκης, μέλος του ΔΣ του ΕΛΚΕΔ, και πρόεδρος της Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής
για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής, για τις υδρολογικές και μετεωρολογικές μελέτες: https://www.kathimerini.gr/society/562612996/arthro-k-synolaki-stin-k-i-agnoia-ton-synepeion-tis-agnoias-kai-ta-neilometra/

Ανοιχτή πρόσκληση για Υποτροφίες Έρευνας στη Διαστημική Επιστήμη στην ESA 

Το μεταδιδακτορικό πρόγραμμα Υποτροφιών Έρευνας (Research Fellowship) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA) προσφέρει σε νέους επιστήμονες και μηχανικούς τη δυνατότητα να διεξάγουν έρευνα σε διάφορους κλάδους που σχετίζονται με την επιστήμη του διαστήματος, τις διαστημικές εφαρμογές ή τη διαστημική τεχνολογία. 

Οι Ερευνητικές Υποτροφίες στη Διαστημική Επιστήμη προσφέρουν, συγκεκριμένα, την ευκαιρία να συμβάλει κανείς στην προσπάθεια της ESA να εξερευνήσει το Ηλιακό μας Σύστημα και το Σύμπαν στους τομείς της ηλιοφυσικής, της πλανητικής επιστήμης, της αστροφυσικής και της θεμελιώδους φυσικής. Οι υποτροφίες της ESA παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία να εργαστείτε με επιστήμονες και μηχανικούς στην πρώτη γραμμή της διαστημικής επιστήμης και να γνωρίσετε από πρώτο χέρι πώς η ESA συνεργάζεται με επιστημονικές ομάδες από όλα τα κράτη-μέλη της για να μεγιστοποιήσει την επιστημονική απόδοση από τις διαστημικές αποστολές της. 

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων: 18 Σεπτεμβρίου 2023. (Έλληνες υπήκοοι έχουν δικαίωμα υποβολής). Αναλυτικές πληροφορίες για το πρόγραμμα υποτροφιών και τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων μπορείτε να βρείτε εδώ

Προτείνετε τη συνεδρία σας για το επιστημονικό συνέδριο EGU24! 

Έως τις 14 Σεπτεμβρίου 2023 είναι η ευκαιρία σας να προτείνετε την επιστημονική σας συνεδρία για τη Γενική Συνέλευση της European Geosciences Union (EGU). Το EGU24 θα διεξαχθεί στο Austria Centre Vienna (ACV), στην Αυστρία, δια ζώσης και ηλεκτρονικά, από τις 14 έως τις 19 Απριλίου 2024. 

Το EGU24 συγκεντρώνει γεωεπιστήμονες από όλο τον κόσμο σε μια συνάντηση που καλύπτει όλους τους κλάδους των επιστημών της Γης, των πλανητικών και των διαστημικών επιστημών. Η EGU παρέχει ένα φόρουμ όπου οι επιστήμονες, ειδικά οι νέοι ερευνητές, μπορούν να παρουσιάσουν τη δουλειά τους και να συζητήσουν τις ιδέες τους με ειδικούς σε όλους τους τομείς των γεωεπιστημών. 

Παραδείγματα Τμημάτων που σχετίζονται με τις Πλανητικές και Διαστημικές Επιστήμες όπως και με την Εξερεύνηση του Διαστήματος περιλαμβάνουν: Planetary & Solar System Sciences (PS), Solar-Terrestrial Sciences (ST), Earth & Space Science Informatics (ESSI), Geosciences Instrumentation & Data Systems (GI), Geodesy (G), Geodynamics (GD), Geomorphology (GM), Geochemistry, Mineralogy, Petrology & Volcanology (GMPV), Tectonics & Structural Geology (TS), Nonlinear Processes in Geosciences (NP), Natural Hazards (NH).

ESA Open Day 2023

Η 12η ετήσια ανοιχτή μέρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA Open Day) θα πραγματοποιηθεί στις 8 Οκτωβρίου στο ESTEC, το τεχνικό κέντρο της ESA στην Ολλανδία. Η εκδήλωση αυτή, με θέμα “Η επιστημονική φαντασία γίνεται πραγματικότητα”, θα δώσει την ευκαιρία στους πολίτες να συναντήσουν επιστήμονες και μηχανικούς και να μάθουν για τις πτυχές του έργου της Ευρώπης εκτός του πλανήτη μας, αλλά και για το πώς η επιστημονική φαντασία έχει εμπνεύσει ερευνητές, επιστήμονες και μηχανικούς ώστε να ενταχθούν στην ESA και να μετατρέψουν τις συλλήψεις της φαντασίας τους σε επιστημονική πραγματικότητα.
Απαιτείται εγγραφή, όσο υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Μάθετε περισσότερα

Το ΕΛΚΕΔ στην 87η ΔΕΘ

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος  θα συμμετάσχει στην 87η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, που θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 9-17 Σεπτεμβρίου. Ως Φορέας που εποπτεύεται από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα βρίσκεται στο Περίπτερο 12.

Συμφωνία ΕΛΚΕΔ & TotalView για την «Υπηρεσία Προγραμματισμού Δορυφορικών Αποστολών Παρατήρησης Γης» 

Την Πέμπτη 10 Αυγούστου υπεγράφη, στα γραφεία του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, σύμβαση-πλαίσιο ανάμεσα στο ΕΛΚΕΔ και την εταιρία TotalView, ανάδοχο του Έργου «Υπηρεσία Προγραμματισμού Δορυφορικών Αποστολών Παρατήρησης Γης», το οποίο υλοποιεί το ΕΛΚΕΔ μετά από σχετική απόφαση του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, στο οποίο υπάγεται το ΕΛΚΕΔ, και με χρηματοδότηση ύψους 2.108.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Με το έργο αυτό, το ΕΛΚΕΔ αποκτά τη δυνατότητα προγραμματισμού δορυφορικών λήψεων για απεικόνιση επιλεγμένων περιοχών της Ελληνικής επικράτειας, με απευθείας πρόσβαση σε μεγάλο πλήθος δορυφόρων και οργάνων παρατήρησης υψηλής ευκρίνειας. 

Μέσω του συγκεκριμένου έργου καλύπτονται ανάγκες που αφορούν: 

  • Χαρτογράφηση της Ελληνικής επικράτειας μέσω δορυφορικών εικόνων για τις ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου. 
  • Πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση φυσικών ή ανθρωπογενών καταστροφών και επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. 
  • Παρακολούθηση καταπατήσεων και αυθαίρετης δόμησης. 
  • Παρακολούθηση περιοχών, ιδιαίτερα προστατευμένων, για την αναγνώριση διαχρονικών φυσικών ή ανθρωπογενών μεταβολών. 

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθηγητής Ιωάννης Δαγκλής, «πρόκειται για πολύ σημαντικό έργο, που έρχεται να ικανοποιήσει με αποτελεσματικό τρόπο τις ανάγκες της χώρας μας σε δορυφορική κάλυψη. Το έργο υλοποιείται κατόπιν μεθοδικής ανάλυσης των αναγκών του Ελληνικού Δημοσίου και αποτελεί τη βάση για την παροχή μιας σειράς αξιόπιστων λύσεων προς τον κρατικό μηχανισμό, με απώτερο στόχο την πλήρη κάλυψη των Εθνικών αναγκών σε δορυφορική παρατήρηση Γης. Ρόλος του ΕΛΚΕΔ είναι να καθορίσει αυτές τις λύσεις, να συντονίσει την υλοποίησή τους και να διασφαλίσει τη διαλειτουργικότητά τους. Είμαστε ικανοποιημένοι και χαρούμενοι που σήμερα γίνεται το σημαντικό πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση». 

Διαβάστε εδώ σχετικό άρθρο στην Καθημερινή.

Προβολή της διημερίδας «Τα άστρα στο Πάρκο. Μία συζήτηση με τους ειδικούς» στο κανάλι της Βουλής

Η μαγνητοσκοπημένη διημερίδα «Τα άστρα στο Πάρκο. Μία συζήτηση με τους ειδικούς» που πραγματοποιήθηκε στις 30 Ιουνίου και την 1η Ιουλίου 2023 στο Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης στο Γράμμο, θα προβληθεί από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής των Ελλήνων (ΒΟΥΛΗ TV) στις 7 και 8 Αυγούστου 2023 στις 10:00 και, σε επανάληψη, στις 24 και 25 Αυγούστου 2023 στις 10:00. Ένα δελτίο απολογισμού του ΕΛΚΕΔ μπορείτε να δείτε εδώ.

Συνάντηση με την Πυροσβεστική Υπηρεσία

Την Πέμπτη, 3 Αυγούστου 2023, αντιπροσωπεία του Πυροσβεστικού Σώματος με επικεφαλής τον Πύραρχο κ. Αθανάσιο Ιωαννίδη επισκέφθηκε το ΕΛΚΕΔ για συνάντηση ενημέρωσης σχετικά με την παροχή δορυφορικών δεδομένων από το ΕΛΚΕΔ και τις ανάγκες του Πυροσβεστικού Σώματος.