News - Ανακοινώσεις

Πρόσκληση παροχής πληροφορίας για ελληνικές συμμετοχές σε διαστημικές αποστολές ή άλλες δραστηριότητες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος 

Κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Καθ. Carole Mundell, Διευθύντριας των  Επιστημονικών Προγραμμάτων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), στις εγκαταστάσεις του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, έγιναν συζητήσεις σχετικά με την ενίσχυση της ελληνικής συμμετοχής στις διαστημικές αποστολές της ESA.  

Το πρόγραμμα PRODEX είναι ο καταλληλότερος μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας σε αυτή την προσπάθεια. Πρόκειται για προαιρετικό πρόγραμμα της Διεύθυνσης Επιστημονικών Προγραμμάτων της ESA, το οποίο στο παρελθόν έχει μεν χρησιμοποιηθεί από την Ελλάδα, αλλά σε σχετικά περιορισμένο βαθμό, εν μέρει λόγω της σχετικά χαμηλής επένδυσης, αλλά πιθανώς και λόγω του περιορισμένου ενδιαφέροντος της επιστημονικής κοινότητας. 

Εναλλακτικά, κάποιες ελληνικές συμμετοχές θα μπορούσαν ενδεχομένως να υποστηριχθούν πιο αποτελεσματικά μέσω άλλων προγραμμάτων, όπως για παράδειγμα του GSTP.  

Στο πλαίσιο της προετοιμασίας για το επερχόμενο Συμβούλιο σε υπουργικό επίπεδο της ESA, όπου τα κράτη-μέλη καθορίζουν τη συνεισφορά τους σε διάφορα προαιρετικά προγράμματα, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος θα ξεκινήσει μια εκτενή αξιολόγηση, με στόχο τη χαρτογράφηση της εμπλοκής σε διαστημικές αποστολές, της υπάρχουσας εμπειρίας από σχετικά έργα, καθώς και της ανταγωνιστικότητας και των ικανοτήτων των ελληνικών ομάδων. 

Για να διευκολυνθεί αυτή η διαδικασία, οι ομάδες που συμμετέχουν σε τρέχουσες, επικείμενες ή προτεινόμενες διαστημικές αποστολές/δραστηριότητες της ESA, καλούνται δια του παρόντος να παράσχουν τις ακόλουθες πληροφορίες προς το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος: 

 • Τίτλος Αποστολής 
 • Στόχοι της Αποστολής (σύντομη περιγραφή) 
 • Είδος και έκταση συμμετοχής 
 • Σύνθεση Ομάδας (σε αριθμούς, π.χ. Χ μέλη ΔΕΠ/μόνιμοι ερευνητές, Υ μεταδιδακτορικοί ερευνητές, Ζ υποψήφιοι διδάκτορες) 
 • Συνεργασία/Συνέργεια με άλλες ελληνικές ομάδες (παρακαλούμε να αναφέρετε λεπτομέρειες για τις συνεργαζόμενες ομάδες καθώς και σύντομη περιγραφή των ικανοτήτων τους) 
 • (Προαιρετικό) Πρόγραμμα που κρίνεται κατάλληλο για την υποστήριξη της δράσης (εάν το γνωρίζετε) 

Η παροχή αυτών των πληροφοριών θα βοηθήσει το ΕΛΚΕΔ να υποστηρίξει ενδεχομένως μια αύξηση της εθνικής συμμετοχής στο πρόγραμμα PRODEX ή/και σε άλλα κατάλληλα προαιρετικά προγράμματα. Η συνεργασία σας στο θέμα αυτό θα εκτιμηθεί ιδιαιτέρως.  

Παρακαλούμε να αποστείλετε τις παραπάνω πληροφορίες στη Δρ. Ανεζίνα Σολωμονίδου, ΕΕΠ του ΕΛΚΕΔ (anezina.solomonidou@hsc.gov.gr) εντός του Φεβρουαρίου. 

Επιπλέον, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε για τυχόν υπάρχουσες επαφές και/ή συνεργασίες με ομάδες των ΗΠΑ ή της Ευρώπης που να σχετίζονται με πτυχές του προγράμματος Artemis (π.χ. Gateway). 

The Summer School Alpbach – Θερινό Σχολείο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Διαστήματος 

Το Θερινό Σχολείο «Summer School Alpbach» θα πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2024 στην Αυστρία και θα υποδεχτεί 60 επιλεγμένους συμμετέχοντες από τα κράτη μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), όπως είναι η Ελλάδα. Το θέμα του είναι «Φεγγάρια των Γιγάντιων Πλανητών» και η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων είναι 29 Φεβρουαρίου 2024. Μάθετε περισσότερα 

Τελετή κοπής Πρωτοχρονιάτικης πίτας στο ΕΛΚΕΔ 

Την Τρίτη, 13 Φεβρουαρίου, πραγματοποιήθηκε η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στα γραφεία του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος από τον Πρόεδρο Γιάννη Δαγκλή. Παρευρέθηκαν το Διοικητικό και Επιστημονικό Προσωπικό του Κέντρου, ο Διευθύνων Σύμβουλος Νίκος Σέργης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Γιώργος Νούνεσης, καθώς και τα Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Παύλος Σωτηριάδης και Κώστας Συνολάκης. 

Η Ελλάδα προσχωρεί στις Συμφωνίες Άρτεμις

Την Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, η Ελλάδα έγινε η 35η χώρα που υπέγραψε τις Συμφωνίες Άρτεμις (Artemis Accords). Ο Υπουργός Εξωτερικών, Γεώργιος Γεραπετρίτης, υπέγραψε τις Συμφωνίες κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Antony Blinken, η οποία πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του 5ου Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας στην Ουάσινγκτον. Ο Διοικητής της NASA, Bill Nelson, αλλά και ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, συμμετείχαν στη συνάντηση, χαιρετίζοντας τη δέσμευση της Ελλάδας στην ειρηνική, ασφαλή και διαφανή εξερεύνηση και χρήση του διαστήματος. 

 Ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ απηύθυνε τον ακόλουθο χαιρετισμό
 
“Εξοχότατοι κύριοι Υπουργοί, Διοικητή Νέλσον, κυρίες και κύριοι,  

Εκφράζω την ειλικρινή μου ευγνωμοσύνη στους αξιότιμους οικοδεσπότες μας για τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής τελετής υπογραφής, η οποία σηματοδοτεί την προσχώρηση της Ελλάδας στις Συμφωνίες Άρτεμις. Εδώ, στην περίφημη Αίθουσα Συνθηκών, συγκεντρωθήκαμε για να γιορτάσουμε ένα νέο κεφάλαιο στη διεθνή διαστημική συνεργασία. 

Ως προσωπικό σχόλιο, επιτρέψτε μου να προσθέσω ότι με μεγάλη χαρά ανακάλυψα την ύπαρξη της Αίθουσας Βενιαμίν Φραγκλίνου, που πήρε το όνομά της από τον σεβαστό Αμερικανό επιστήμονα, η κληρονομιά του οποίου με ενέπνευσε από την παιδική μου ηλικία. 

Οι Συμφωνίες Άρτεμις στέκουν σαν φάρος συνεργασίας, προσφέροντας ένα οδικό χάρτη για ένα μέλλον όπου η ανθρωπότητα θα είναι ενωμένη στην εξερεύνηση του διαστήματος, προωθώντας την ειρήνη και την πρόοδο. Το πρόγραμμα Άρτεμις, που πήρε το όνομά του από την Άρτεμη, την αρχαιοελληνική θεά που συμβόλιζε τη Σελήνη, ενσαρκώνει τη συλλογική μας φιλοδοξία να διευρύνουμε τους ορίζοντες της ανθρώπινης εξερεύνησης και γνώσης. 

Καθώς ξεκινάμε αυτό το τολμηρό εγχείρημα της επιστροφής αστροναυτών στην επιφάνεια της Σελήνης και τη δημιουργία μιας βιώσιμης ανθρώπινης παρουσίας, η Ελλάδα είναι έτοιμη να συνεισφέρει την τεχνογνωσία της στη διαστημική επιστήμη και μηχανική. Η δραστήρια επιστημονική μας κοινότητα, με τις βαθιές γνώσεις της στη διαστημική φυσική, την τηλεπισκόπηση, τη ρομποτική και το διαστημικό λογισμικό, αναμένει με ανυπομονησία την ευκαιρία να συνεισφέρει το πρόγραμμα Άρτεμις. 

Με την προσχώρησή μας στη Συμφωνία Artemis, επιβεβαιώνουμε τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε τις επιστημονικές ανακαλύψεις, να προωθήσουμε την τεχνολογική καινοτομία και να εμπνεύσουμε τις μελλοντικές γενιές επιστημόνων και μηχανικών.  

Είναι τιμή για την Ελλάδα η συμμετοχή σε αυτό το διεθνές εγχείρημα και αναμένουμε με ανυπομονησία το επικείμενο ταξίδι. 

Σας ευχαριστώ!”

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΕΛΚΕΔ στο COPUOS των Ηνωμένων Εθνών

Την Τρίτη 30 Ιανουαρίου, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος, Δρ Νίκος Σέργης, εκφώνησε Εθνική Δήλωση στο πλαίσιο της συμμετοχής της Ελληνικής αντιπροσωπείας στις εργασίες της Επιστημονικής και Τεχνικής Υποεπιτροπής της Επιτροπής για την Ειρηνική Χρήση του Εξώτερου Διαστήματος (COPUOS) των Ηνωμένων Εθνών, οι οποίες πραγματοποιούνται στη Βιέννη της Αυστρίας, μεταξύ 29 Ιανουαρίου και 9 Φεβρουαρίου 2024. Η COPUOS έχει ως κύρια αρμοδιότητα να ενθαρρύνει και να διευκολύνει τη διεθνή συνεργασία σε χρήσεις διαστημικών υπηρεσιών και προϊόντων για ειρηνικούς σκοπούς, καθώς και να εξετάζει νομικά ζητήματα που προκύπτουν από την εξερεύνηση του διαστήματος.

Επίσκεψη κλιμακίου της ESA στο ΕΛΚΕΔ 

Την Τρίτη, 30 Ιανουαρίου, το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος υποδέχτηκε την Καθ. Carole Mundell, Διευθύντρια του Επιστημονικού Προγράμματος  του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος (ESA), καθώς και μια ομάδα διακεκριμένων συναδέλφων από την ESA. Η συνάντηση συνδιοργανώθηκε από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και το ΕΛΚΕΔ, και φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις του ΕΛΚΕΔ. Η συνάντηση έδωσε την ευκαιρία στους παρευρισκόμενους να ενημερωθούν και να συζητήσουν για τις δράσεις και τα σχέδια του Επιστημονικού Προγράμματος της ESA και της αποτελεσματικότερης ελληνικής συμμετοχής σε αυτό. Συμμετείχαν: 

Από την ESA: 

 • Carole Mundell, ESA Director of Science  
 • Rolf de Groot, Head of the Science Coordination Office for Relations with Member States at ESA 
 • Ulrike Bohlmann, Head of Section in the Director General’s Cabinet 
 • Frederic Safa, Head of the Future Missions Department, D/SCI 

Από το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης: 

 • Κωνσταντίνος Καράντζαλος, Γ. Γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ESA 
 • Αργυρώ Καγιά, Προϊσταμένη του Τμήματος Δορυφορικών Υπηρεσιών και Υποδομών, Εθνική Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Προγράμματος Παρατήρησης της Γης (PB-EO) της ESA 
 • Ερυθρά Ζήση, Αναπληρώτρια Προϊσταμένη του Τμήματος 5G Ασυρμάτων Τηλεπικοινωνιών, Εθνική Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Επιστημονικού Προγράμματος (SPC) της ESA 

Από το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος: 

 • Ιωάννης  Δαγκλής, Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Διαστημικής Φυσικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών 
 • Ανεζίνα Σολωμονίδου, Ειδική Επιστήμονας του ΕΛΚΕΔ για τις Διαστημικές Επιστήμες και τη Διαστημική Εξερεύνηση, Εθνική Εκπρόσωπος στην Επιτροπή Προγράμματος Μικροβαρύτητας και Εξερεύνησης (PB-HME) της ESA 
 • Δημήτρης Μυλωνάς, Ειδικός Επιστήμονας του ΕΛΚΕΔ για τα Διαστημικά Συστήματα  

Από την Ελληνική Αστρονομική Εταιρεία (ΕΛΑΣΕΤ)

 • Βασίλης Χαρμανδάρης, Πρόεδρος της ΕΛΑΣΕΤ, Διευθυντής του Ινστιτούτου Αστροφυσικής του ΙΤΕ, Διευθυντής του Αστεροσκοπείου Σκίνακα 
 • Γεώργιος Μπαλάσης, Αντιπρόεδρος της ΕΛΑΣΕΤ, Διευθυντής Ερευνών του ΙΑΑΔΕΤ του ΕΑΑ 

Ανοιχτός Διεθνής Διαγωνισμός για την Ανάπτυξη Σμήνους Δορυφόρων 

Το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υλοποιεί το Εθνικό Πρόγραμμα Μικρών Δορυφόρων, προκηρύσσοντας Ανοιχτό Διεθνή Διαγωνισμό, προϋπολογισμού 60 εκατ. ευρώ, για την ανάπτυξη σμήνους δορυφόρων παρατήρησης της Γης. Ο Διαγωνισμός αποτελεί μέρος του αναθεωρημένου Προγράμματος Μικροδορυφόρων, και θα παραμείνει ανοιχτός προς υποβολή προτάσεων έως τις 5/3/2024. 

Ομιλία του Προέδρου του ΕΛΚΕΔ στη Λιβαδειά

Την Κυριακή, 21 Ιανουαρίου, ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, θα πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο “Η εξερεύνηση και κατανόηση του Διαστήματος με δορυφόρους” στη Λιβαδειά. Η ομιλία αποτελεί τμήμα της σειράς διαλέξεων “Ταξιδεύοντας μέσα στο ηλιακό μας σύστημα” που διοργανώνει η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λιβαδειάς, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Βοιωτίας και ο πολιτιστικός σύλλογος Φίλοι της Βιβλιοθήκης Λιβαδειάς, με ελεύθερη είσοδο, και υπό την επιμέλεια του Καθ. Λουκά Βλάχου. Η καταγραφή της ομιλίας είναι διαθέσιμη στο YouTube.

Το ΕΛΚΕΔ στις συνεδρίες του IEEE IGARRS 2024 με θέματα “Financing the Future: Fostering Innovation in Space Technologies” και “Geology and Geophysics across the Solar System”

Το Ελληνικό Κέντρο Διαστήματος διοργανώνει δυο δυναμικές συνεδριάσεις στο πλαίσιο του διεθνούς συνεδρίου IEEE International Geoscience and Remote Sensing Symposium (IGARSS) στην Αθήνα, από 7 έως 12 Ιουλίου 2024. Η συνεδρία CCS.41, με τίτλο “Χρηματοδότηση του Μέλλοντος: Ενίσχυση της Καινοτομίας στις Διαστημικές Τεχνολογίες μέσω Διαφορετικών Μηχανισμών Χρηματοδότησης”, αλλά και η συνεδρία CCS.43, με τίτλο “Γεωλογία και Γεωφυσική στο Ηλιακό Σύστημα”, υπόσχονται να αποτελέσουν έναν τόπο συνάντησης ιδεών και καινοτομιών.

CCS.41
Financing the Future: Fostering Innovation in Space Technologies

Χρηματοδότηση του Μέλλοντος: Ενίσχυση της Καινοτομίας στις Διαστημικές Τεχνολογίες μέσω Διαφορετικών Μηχανισμών Χρηματοδότησης

Στον ταχέως εξελισσόμενο διαστημικό τομέα, η κατανόηση και η αξιοποίηση διαφορετικών μηχανισμών χρηματοδότησης είναι ζωτικής σημασίας. Αυτή η συνεδρία θα πραγματευτεί τον περίπλοκο μηχανισμό και τις επιλογές χρηματοδότησης που είναι διαθέσιμες σε διαστημικές εφαρμογές. Αναμένεται να συγκεντρωθεί ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων – από Διαστημικές Υπηρεσίες και κορυφαίες εταιρείες του κλάδου μέχρι εξέχοντα ερευνητικά ινστιτούτα – για να μοιραστούν τις ιδέες και τις εμπειρίες τους.

CCS.43
Geology and Geophysics across the Solar System

Γεωλογία και Γεωφυσική στο Ηλιακό Σύστημα

Η συνεδρία μας καλωσορίζει μελέτες που επικεντρώνονται στις επιφάνειες και τις υποεπιφάνειες των σωμάτων του εσώτερου και του εξώτερου ηλιακού συστήματος, όπως οι πλανήτες, τα φεγγάρια και οι αστεροειδείς που βασίζονται αλλά δεν περιορίζονται σε αναλύσεις διαφόρων δεδομένων τηλεπισκόπησης. Αναμένονται συγκριτικές μελέτες επίγειων ηφαιστειακών/τεκτονικών συστημάτων με μεθόδους τηλεπισκόπησης, καθώς και μελέτες για επίγεια ανάλογα που βοηθούν στην κατανόηση των μηχανισμών λειτουργίας των σωμάτων του εξωτερικού διαστήματος και αντίστροφα

Σημαντικές Ημερομηνίες:

 • Προθεσμία υποβολής περιλήψεων: 5 Ιανουαρίου 2024
 • Ειδοποίηση Αποδοχής: 15 Μαρτίου 2024
 • Προθεσμία εγγραφής: 30 Μαΐου 2024
 • Συνέδριο IGARSS 2024: 7 – 12 Ιουλίου 2024

Υποβάλετε την περίληψή σας και γίνετε μέρος αυτής της πρωτοποριακής συνεδρίας. Ας διαμορφώσουμε μαζί το μέλλον της εξερεύνησης και της καινοτομίας στο διάστημα!

Μνημόνιο Συνεργασίας ΕΛΚΕΔ-AEE 

Την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου υπεγράφη Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του Ελληνικού Κέντρου Διαστήματος (ΕΛΚΕΔ) και της Ισπανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (Agencia Espacial Española – AΕE). Σκοπός του Μνημονίου είναι να θέσει το πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στον τομέα του Διαστήματος, με έμφαση στις τεχνολογίες δορυφορικής τηλεπισκόπησης και δορυφορικών τηλεπικοινωνιών. 

Στη σύντομη, διαδικτυακή τελετή υπογραφής, από την Ελληνική πλευρά παρέστησαν ο Πρόεδρος του ΕΛΚΕΔ, Καθ. Ιωάννης Δαγκλής, ο Διευθύνων Σύμβουλος, Δρ Νίκος Σέργης, καθώς και το Επιστημονικό Προσωπικό του ΕΛΚΕΔ, ενώ από την Ισπανική πλευρά ο Διευθυντής της Ισπανικής Διαστημικής Υπηρεσίας, Dr Miguel Belló Mora, με την επικεφαλής του επιτελείου του, κ. Ana Marin, και στελέχη της ΑΕΕ. 

Οι δύο πρόεδροι απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς. Ο κ. Δαγκλής ανέφερε ότι η υπογραφή του MoU έρχεται ως επιστέγασμα μιας ουσιώδους και πολυεπίπεδης επαφής μεταξύ των δυο Διαστημικών Υπηρεσιών και τόνισε ότι η Ελλάδα και η Ισπανία, ως μεσογειακές χώρες, έχουν κοινές ανάγκες που καλούνται να καλύψουν με χρήση δορυφορικών τεχνολογιών και ότι είναι αυτονόητη η συνεργασία των δύο κρατών προς μεγιστοποίηση των δορυφορικών δυνατοτήτων, ειδικά στο πεδίο της Παρατήρησης της Γης. 

Ο κ. Belló Mora από την πλευρά του, τόνισε την ικανοποίηση της Ισπανικής πλευράς για τη δημιουργία ενός στοχευμένου πλαισίου συνεργασίας με την Ελλάδα, και επεσήμανε ότι η χρονική συγκυρία είναι ιδανική, αφού πέραν των κοινών αναγκών, η Ισπανία, σε συνεργασία με την Πορτογαλία, εισέρχεται δυναμικά στη δορυφορική τηλεπισκόπηση, με την υλοποίηση του προγράμματος Atlantic Constellation, που προβλέπει τη λειτουργία σμήνους δορυφόρων παρατήρησης της Γης, με ικανότητα συστηματικής κάλυψης των ακτών της Μεσογείου. 

Η τελετή ολοκληρώθηκε με την ευχή σύντομα να δοθεί η ευκαιρία και για δια ζώσης συνάντηση μεταξύ των διοικήσεων και του επιστημονικού προσωπικού των δύο Διαστημικών Υπηρεσιών.